Haluamme ottaa kantaa Rikosseuraamuslaitoksen esitykseen, jossa lakkauttamisen kohteena on Rikosseuraamusalan koulutuskeskus (RSKK). Rikosseuraamusalan koulutuskeskus on Suomen ainoa oppilaitos, jossa voi opiskella rikosseuraamusalan tutkinnon. Kyseinen vartijatutkinto antaa pätevyyden toimia vankilan valvonnan ja ohjauksen tehtävissä.

Entisinä rikosseuraamusasiakkaina olemme huolissamme, koska Rikosseuraamuslaitos selvittää mahdollisuuksia korvata RSKK:n kouluttamat vartijat lähihoitajan tai turvallisuusalan tutkinnon suorittaneilla.
Näemme tämän ammattitaitoisten vanginvartijoiden koulutuksen lakkauttamisen uhkana vankiloiden turvallisuudelle sekä kuntoutukselle. Suomalaisessa yhteiskunnassa on meneillään monenlaisia muutoksia ja vankien määrä on kasvussa. Uskomme, että nämä haasteet heijastuvat myös vankilaturvallisuuteen ja vankien kuntoutustarpeisiin.

Vankila on ainutlaatuinen instituutio Suomessa, joka on monella tavalla luonteeltaan täysin omanlaisensa toimintaympäristö ja sen vuoksi näemme oikean koulutuksen henkilökunnalle olevan todella merkityksellistä.

Näemme Rikosseuraamuslaitoksen esityksen lakkauttaa vartijantutkinto hyvin lyhytnäköisenä ratkaisuna työvoimapulaan. Tämä ratkaisu ei myöskään edesauta mahdollisten tulevaisuuden turvallisuushaasteiden ennakoimisessa. Toivomme, että meidän ääntämme kuunneltaisiin, koska kehitys vankiloiden toiminnassa on ollut pitkään hyvää ja toimivaa.

Allekirjoittajat:
Miska Nyman, Tepi Salo, Riikka Tuomi, Mika Törrö, Hanna Pirttilahti, Minna Kyyhkynen, Jarkka Eronen.