MITÄ TEEN, JOS JÄÄN ASUNNOTTOMAKSI?

Kirjaudu asunnottomaksi oman kuntasi maistraatissa. Jos haluat kirjoille toiselle paikkakunnalle, varaudu perustelemaan, miksi haluat muuttaa.

Poste restante -osoite viestii asunnottomuuden olevan vakavampaa kuin postin ohjaaminen kaverin luokse.

Missä nukut ensi yön? Ota selvää majoitusmahdollisuuksista ja kuntasi asunnottomien palveluista. Kunnan sosiaalipäivystys auttaa eteenpäin.

Varaa aika sosiaalityöntekijälle. Selvitä tilanteesi ja vuokranmaksukyky sekä mahdollinen tuki vuokran maksuun ja takuuvuokraan.

Hae Kelasta etuudet, joihin olet oikeutettu. Selvitä kuntasi kohtuuvuokrarajat eli se, mihin summaan asti Kela korvaa vuokramenot.

Tarvitsetko tukea asumiseen? Jos koet, ettei asuminen onnistu täysin itsenäisesti, ota tuettu asuminen puheeksi sosiaalityöntekijän kanssa tai ole yhteydessä kuntasi tuetun asumisen työntekijöihin. Asunnottomien tuettu asuminen on tarkoitettu henkilöille, joiden asumistaidot ovat heikentyneet asunnottomuuden tai esimerkiksi päihde- tai mielenterveysongelmien vuoksi.

Onko sinulla velkaa?  Selvitä velan määrä Bisnode Oy:stä tai Asiakastieto Oy:stä. Maksuhäiriömerkintä ei saa estää asunnon saantia yleishyödyllisistä kohteista.

Saat kerran vuodessa luottotiedot ilmaiseksi pankkitunnuksillasi tunnistautumalla osoitteessa: https://my.bisnode.fi/data TAI Asiakastieto Oy:stä s-postilla (omatieto@asiakastieto.fi). Viestiin on liitettävä kopio henkilöllisyystodistuksesta. Asiakastiedon toimisto: ma-pe klo 13-15 osoitteessa Hermannin rantatie 6, Helsinki. Huom! Suljettu toistaiseksi koronatilanteen takia.

Onko sinulla vuokravelkaa? Laadi maksusuunnitelma (entisen) vuokranantajan kanssa tai ota yhteyttä kunnan tai Takuusäätiön velkaneuvontaan. Vähäistä suurempi vuokravelka on este asunnon saannille, ellet osoita halukkuutta korjata tilanne.

Pyydä apua – ei kannata jäädä yksin vaikeiden asioiden kanssa. Apua saat esimerkiksi kuntasi matalan kynnyksen päiväkeskuksista tai järjestöjen neuvontapalveluista. Vailla vakinaista asuntoa ry:n matalan kynnyksen palvelut on tarkoitettu kaikille asunnottomille.

Toimi ja osallistu. Asunnottomuus tai asunnottomaksi jäämisen uhka voi lamaannuttaa. Muista, että voit itse vaikuttaa olosuhteisiin: tartu puhelimeen, täytä asuntohakemukset, pidä silmät ja korvat auki. Oma aktiivisuus katsotaan eduksesi myös asuntoa hakiessa!

Jos tilanteesi akuutti etkä tiedä, kuka auttaa, ota yhteyttä kuntasi sosiaalipäivystykseen:

Helsinki: 0206 96006
Espoo: 09 816 42439
Vantaa 09 8392 4005
Tampere: 0500 625 990
Turku: 02 262 6003 (virka-ajalla), virka-ajan ulkopuolella hätäkeskuksen (112) kautta.