KOKEMA

– Kokemusasiantuntijat mentoreina ja kouluttajina

Vailla vakinaista asuntoa ry:n hallinnoiman Kokema – Kokemusasiantuntijat kouluttajina ja mentoreina -toiminta vahvistaa kokemusasiantuntijoiden roolia asunnottomien palveluiden suunnittelussa, kehittämisessä ja käytännön toteutuksessa.
Toiminnassa mukanaolevilla kokemusmentoreilla on omakohtainen kokemus asunnottomuudesta ja sen lieveilmiöistä sekä pitkä kokemus asunnottomille suunnattujen palveluiden kehittämisestä. He toimivat siltana palvelujen käyttäjien ja ammattilaisten välillä.

Toiminnalla tuetaan asunnottomuustoimijoita hyödyntämään kokemusasiantuntijoiden erityisosaamista tarkoituksenmukaisesti. Mentorit vievät kuntiin konkreettisia ohjeita ja käytännön työhön soveltuvia malleja: miten asunnottomuuskokemuksen omaavia asiantuntijoita otetaan mukaan palveluiden suunnitteluun, kuinka kokemustietoa voidaan käyttää, ja mitä kokemusasiantuntijatyö voi olla kunkin kunnan ja palvelun kohdalla. Samalla myös kokemusasiantuntijoille tarjotaan mentorointia moninaisissa rooleissa toimimiseen. Näihin tarpeisiin pyritään vastaamaan tarjoamalla kunkin kunnan tarpeisiin räätälöityjä koulutuksia, työpajoja ja konsultointia asunnottomuuskentällä toimiville yhteisöille ja organisaatioille.

Kokeman kokemusasiantuntijat tekevät myös vierailuja esimerkiksi kouluissa ja oppilaitoksissa kertomassa asunnottomuudesta ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä. Tavoitteena on syrjinnän, stigmojen ja stereotypioiden poistaminen sekä haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten oikeuksien esiintuominen. Jos inhimillisemmän yhteiskunnan rakentamista halutaan saada kestävälle tasolle, asennekasvatustyö on aloitettava jo kouluissa.

Ota yhteyttä Kokema-tiimin esihenkilöön:
Carole Brady
Puh. 050 443 1063
carole.brady@vvary.fi

Palautelomake Kokeman toiminnasta

Toivomme, että ehdit käyttää hetken aikaasi ja vastata muutamaan Kokeman toimintaan liittyvään kysymykseen. Kyselyyn vastaaminen tapahtuu anonyymisti, eivätkä vastaajatiedot välity palautetta käsittelevän henkilön tietoon. Palautteen saaminen on erittäin tärkeää toimintamme kehittämiseksi.

Kiitos etukäteen palautteestasi!

Terv. Kokeman väki: Carole, Jarkka, Jenni ja Tii

  • Koulutukselliset etätyönohjaukset on tarkoitettu kaikille sosiaali- ja terveysalalla työskenteleville, oman kokemuksen omaaville.

    Työnohjaaja Jari Koponen on teemoittanut ohjauksensa työssäjaksamisen kannalta olennaisiin aiheisiin. Asiantuntemuksensa työnohjauksiin tuovat myös Vva ry:n Kokema-tiimin kokemusmentorit Jenni ja Jarkka.

    Teamsissa pidettävät tapaamiset ovat vuorovaikutteisia. Aiheita pohditaan yhdessä, ja osallistujat voivat esittää toiveitaan käsiteltävistä asioista.

    Osallistuminen on maksutonta, mutta vaatii ennakkoilmoittautumisen. Täyttämällä ilmoittautumislomakkeen saat sähköpostiisi vastausviestinä linkin, jolla pääset osallistumaan etäkokoukseen.
    Sama osallistumislinkki on käytössä kaikilla tapaamiskerroilla, joten yksi ilmoittautuminen riittää vaikka osallistuisit kaikkiin etätyöohjauksiin. Ilmoittautuminen ei ole sitova. Voit osallistua vain niille tapaamiskerroille kun sinulle sopii!

    Täytä ilmoittautumislomake tästä.

    Saat osallistumislinkin sähköpostiisi lähetettyäsi lomakkeen.

    Etätyönohjaukset järjestetään:
    to 6.2.2025 klo 9.30-10.30
    to 6.3.2025 klo 9.30-10.30
    to 3.4.2025 klo 9.30-10.30
    to 8.5.2025 klo 9.30-10.30
    to 5.6.2025 klo 9.30-10.30

    Lisätietoa ja ilmoittautuminen:
    carole.brady@vvary.fi

    puh. 050 443 1063

  • OMAT AVAIMET –HANKE

    Kokemusasiantuntijat palveluja kehittämässä 2012-2015

    Innovatiivisen Omat avaimet -kehittämishankkeen tavoite oli tuoda asunnottomuutta kokeneiden ääni kuuluviin suunniteltaessa kunnallisia asunnottomien palveluita osana PAAVO2-ohjelmaa. Hankkeeseen palkatut, oman kokemuksen omaavat hanketyöntekijät kokosivat hankekaupunkien (Lahti, Jyväskylä, Kuopio, Tampere) aiesopimusten pohjalta ruohonjuuritason tietoa asunnottomien ja asunnottomuutta kokeneiden tarpeista palveluiden kehittämiskohteisiin. He osallistuivat paikallisten kokemusasiantuntijoiden kanssa kehittämiskohteiden toiminnallisen sisällön ja/tai rakennusten toimivuuden suunnitteluun.

    Kokemustietoa on tarkoitus käyttää palvelujen kehittämiseen niin, että ne vastaisivat paremmin käyttäjien tarpeisiin. Tällöin palvelujen käyttö tehostuu.

    Kokemusasiantuntijuudesta järjestettiin avoimia keskustelu- ja verkostoitumistilaisuuksia. Vaikuttamistyö näkyi sekä julkisen että 3. sektorin toiminnan kehittämisessä.

    Hankkeella oli kaksi pääkohderyhmää: kokemusasiantuntijat (asunnottomat ja asunnottomuutta kokeneet) ja ammattilaisverkoston jäsenet (esim. PAAVO 2 – yhteyshenkilöt ja heidän organisaationsa hankekaupungeissa, kaupunkien sosiaalitoimen viranhaltijat, järjestöjen ja muiden kolmannen sektorin tahojen työntekijät, asumisyksiköiden henkilökunta, rakennuttajat, arkkitehdit sekä LVI- suunnittelijat). Kolmanneksi kohderyhmäksi muotoutui hankkeen kuluessa tutkijoista ja opinnäytetöiden tekijöistä koostuva ryhmä.

    Hanketyöntekijät osallistuivat PAAVO2-kauden hankkeiden ohjausryhmien kokouksiin, OA-hankkeen ja kaupungin välisiin työryhmätapaamisiin, kokemusasiantuntijoiden suunnittelukokouksiin sekä olivat suoraan yhteydessä rakentajiin, arkkitehteihin ja LVI-suunnittelijoihin. Yhteydenpidolla haluttiin varmistaa rakentamisvaiheen muutokset, jotka katsottiin oleellisiksi kohteen myöhemmälle käytölle ja palveluihin sitoutumiselle.

    Hankkeen yhteenveto on luettavissa Omat avaimet -hanke – yhteenveto