ASUMISPALVELUT

Vailla vakinaista asuntoa ry vastaa yhden pitkäaikaisasunnottomille suunnatun asumisyksikön toiminnasta. Sällikodin asumispalveluyksikkö on suunnattu asunnottomille, jotka tarvitsevat tukea asumiseensa ja se toimii asunto ensin -periaatteella. Sällikotiin hakeudutaan Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta.

Vva ry:n hallinnoima toinen, 65-paikkainen asumispalveluyksikkä Junailijankujalla lopetti toimintansa vuoden 2021 lopulla, kun Helsingin kaupunki möi kiinteistön eikä osoittanut toiminnalle uusia tiloja. Junialijankujan asukkaat asutettiin mm. muihin olemassa oleviin asumisyksiköihin sekä muutama muutti itsenäiseen asumiseen.

SÄLLIKOTI

Sällikoti on  pitkäaikaisasunnottomille suunnattu asumisyksikkö Helsingin Alppilassa. Yksikössä 26 yksiötä ja yksi kaksio pariskunnalle. Yksikkö on noudattanut toimintansa alusta asti asunto ensin -periaatetta ja onkin Suomen ensimmäisiä asunto ensin -periaatteella toimineita asunnottomille suunnattuja asumispalveluita.

Sällikodin asukkaat ovat viettäneet vuosia – jopa parikymmentä vuotta kadulla. Tarkoituksena on tarjota turvallinen ja kodikas ympäristö asukkaille. Yksikön työntekijät tukevat asukkaita asumisvalmiuksien kasvattamisessa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kunkin asukkaan lähtökohdista käsin. Jokaiselle asukkaalle laaditaan yksilöllinen palvelusuunnitelma yhteistyössä asukkaan kanssa. Tavoitteena on mahdollistaa yhä itsenäisempi asuminen ja parantaa asukkaan kokemusta omasta elämänlaadustaan.

Sällikoti on asumisyhteisö, jossa asukas on osallinen omaan asumiseensa, ei vain palvelun vastaanottaja. Asukkaat tuntevat sekä toisensa että henkilökunnan hyvin. Sosiaalinen tuki, luottamus ja asukkaiden avoin kohtaaminen tekevät Sällikodista erityisen lämminhenkisen asumisyksikön. Sällikodin päivittäisestä toiminnasta huolehtii viisi asumisohjaajaa sekä sairaanhoitaja.

Sällikotia rahoittaa Helsingin kaupunki asumispalvelun ostajana. Yksikköön hakeudutaan Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta. Yksiköstä vapautuu paikkoja harvoin.

Vuonna 2007 toimintansa aloittanut Sällikoti on Suomen ensimmäinen asunto ensin -periaatteella toimiva asumisyksikkö. Se pilotoitiin silloisen Rahaautomaattiyhdistuksen rahoituksella.