ASUMISPALVELUT

Vailla vakinaista asuntoa ry vastaa kahden pitkäaikaisasunnottomille suunnatun asumisyksikön toiminnasta. Sällikodin ja Junailijankujan yksiköt on suunnattu asunnottomille, jotka tarvitsevat tukea asumiseensa. Molemmissa yksiköissä noudatetaan asunto ensin -periaatetta. Niihin hakeudutaan Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta.

SÄLLIKOTI

Sällikoti on vuodesta 2007 alkaen toiminut pitkäaikaisasunnottomille suunnattu asumisyksikkö Alppilassa. Yksikössä 27 yksiötä ja yksi kaksio pariskunnalle. Yksikkö on noudattanut toimintansa alusta asti asunto ensin -periaatetta ja onkin Suomen ensimmäisiä asunto ensin -periaatteella toimineita asunnottomille suunnattuja asumispalveluita.

Sällikodin asukkaat ovat viettäneet vuosia – jopa parikymmentä vuotta kadulla. Tarkoituksena on tarjota turvallinen ja kodikas ympäristö asukkaille. Yksikön työntekijät tukevat asukkaita asumisvalmiuksien kasvattamisessa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kunkin asukkaan lähtökohdista käsin. Jokaiselle asukkaalle laaditaan yksilöllinen palvelusuunnitelma yhteistyössä asukkaan kanssa. Tavoitteena on mahdollistaa yhä itsenäisempi asuminen ja parantaa asukkaan kokemusta omasta elämänlaadustaan.

Sällikoti on asumisyhteisö, jossa asukas on osallinen omaan asumiseensa, ei vain palvelun vastaanottaja. Asukkaat tuntevat sekä toisensa että henkilökunnan hyvin. Sosiaalinen tuki, luottamus ja asukkaiden avoin kohtaaminen tekevät Sällikodista erityisen lämminhenkisen asumisyksikön. Sällikodin päivittäisestä toiminnasta huolehtii viisi asumisohjaajaa sekä sairaanhoitaja.

Sällikotia rahoittaa Helsingin kaupunki asumispalvelun ostajana. Yksikköön hakeudutaan Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta. Yksiköstä vapautuu paikkoja harvoin.

JUNAILIJANKUJA

Junailijankujan asumisyksikkö on 65 paikkainen tuetun asumisen yksikkö Pasilassa. Yksikössä noudatetaan asunto ensin -periaatetta.

Junailijankuja tarjoaa asukkailleen oikea-aikaisen ja tarpeenmukaisen tuen. Yksikön työntekijät tukevat asukkaita asumisvalmiuksien kasvattamisessa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kunkin asukkaan lähtökohdista käsin. Jokaiselle asukkaalle laaditaan yksilöllinen palvelusuunnitelma yhteistyössä asukkaan kanssa. Tavoitteena on mahdollistaa yhä itsenäisempi asuminen ja siirtyminen yksiköstä itsenäisempään asumismuotoon. Osa asukkaista elää hyvinkin itsenäisesti ja monet siirtyvät ennen pitkään tavalliseen vuokra-asuntoon.

Yksikön yhteiset tilat tarjoavat lähialueen toimijoille mahdollisuuden kokoontua. Yksikkö osallistuu Pasilan alueen viihtyvyyden ja turvallisuuden kehittämiseen yhteistyössä Pasilan asukastalon, Pasila-seuran, poliisin ja Helsingin kaupungin asumisen tuen kanssa.

Junailijankujalla työskentelee viisi asumisohjaajaa, sosiaaliohjaaja, sairaanhoitaja ja kaksi yökköä.

Yksikön toimintaa rahoittaa Helsingin kaupunki asumispalvelun ostajana. Vailla vakinaista asuntoa ry on vastannut yksikön toiminnasta vuodesta 2015 alkaen. Yksikköön hakeudutaan Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta.