ASUMISPALVELUT

Vailla vakinaista asuntoa ry vastaa yhden pitkäaikaisasunnottomille suunnatun asumisyksikön toiminnasta. Sällikodin asumispalveluyksikkö on suunnattu asunnottomille, jotka tarvitsevat tukea asumiseensa ja se toimii asunto ensin -periaatteella. Sällikotiin hakeudutaan Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta.
Vuoden 2024 alussa Sällikoti muutti Helsingin Alppilasta Espoon Leppävaaraan, Leppävaarankatu 10. Espoosta olemme saaneet tilapäiset tilat.
Vva ry hakee yhä Helsingistä vuokralle 25-35 asunnon kerrostaloa tai kahta lähekkäin sijaitsevaa pienempää kiinteistöä, joka sopisi asumispalveluyksikkökäyttöön.
Ota yhteyttä Vva ry:n toiminnanjohtajaan Sanna Tiivolaa, puh. 050 407 9702.

Vva ry:n hallinnoima toinen, 65-paikkainen asumispalveluyksikkä Junailijankujalla lopetti toimintansa vuoden 2021 lopulla, kun Helsingin kaupunki möi kiinteistön eikä osoittanut toiminnalle uusia tiloja. Junialijankujan asukkaat asutettiin mm. muihin olemassa oleviin asumisyksiköihin sekä muutama muutti itsenäiseen asumiseen.

SÄLLIKOTI

Sällikoti on  pitkäaikaisasunnottomille suunnattu asumisyksikkö. Yksikössä 26 yksiötä ja yksi kaksio pariskunnalle. Yksikkö on noudattanut toimintansa alusta asti asunto ensin -periaatetta ja onkin Suomen ensimmäisiä asunto ensin -periaatteella toimineita asunnottomille suunnattuja asumispalveluita.

Sällikodin asukkaat ovat viettäneet vuosia – jopa parikymmentä vuotta kadulla. Tarkoituksena on tarjota turvallinen ja kodikas ympäristö asukkaille. Yksikön työntekijät tukevat asukkaita asumisvalmiuksien kasvattamisessa sekä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä kunkin asukkaan lähtökohdista käsin. Jokaiselle asukkaalle laaditaan yksilöllinen palvelusuunnitelma yhteistyössä asukkaan kanssa. Tavoitteena on mahdollistaa yhä itsenäisempi asuminen ja parantaa asukkaan kokemusta omasta elämänlaadustaan.

Sällikoti on asumisyhteisö, jossa asukas on osallinen omaan asumiseensa, ei vain palvelun vastaanottaja. Asukkaat tuntevat sekä toisensa että henkilökunnan hyvin. Sosiaalinen tuki, luottamus ja asukkaiden avoin kohtaaminen tekevät Sällikodista erityisen lämminhenkisen asumisyksikön. Sällikodin päivittäisestä toiminnasta huolehtii viisi asumisohjaajaa sekä sairaanhoitaja.

Sällikotia rahoittaa Helsingin kaupunki asumispalvelun ostajana. Yksikköön hakeudutaan Helsingin kaupungin asumisen tuen kautta. Yksiköstä vapautuu paikkoja harvoin.

Vuonna 2007 toimintansa aloittanut Sällikoti on Suomen ensimmäinen asunto ensin -periaatteella toimiva asumisyksikkö. Se pilotoitiin silloisen Rahaautomaattiyhdistuksen rahoituksella.

Sällikoti muutti vuoden 2024 alussa Alppilasta tilapäisesti Espoon Leppävaaraan.
Vva ry hakee Helsingistä vuokralle 25-35 asunnon kerrostaloa tai kahta lähekkäin sijaitsevaa pienempää kiinteistöä, joka sopisi asumispalveluyksikkökäyttöön.
Ota yhteyttä Vva ry:n toiminnanjohtajaan Sanna Tiivolaa, puh. 050 407 9702.

TILAPÄISMAJOITUSYKSIKKÖ TUPA

Tupa on  pitkäaikaisasunnottomille suunnattu tilapäismajoitusyksikkö Helsingin Pasilassa 50 henkilölle.
Helsingin kaupunki ostaa palvelun Vva ry:ltä, joka järjestää asukkaille sekä majoituksen että siihen liittyvän ympärivuorokautisen tuen.  Tupaan ohjaudutaan Hietaniemenkadun palvelukeskuksen kautta. Vva ry:n moniammatillinen henkilökunta pyrkii ohjaamaan tilapäisyksikköön tulijat kohti omaa pysyvää asumista,

Tupa-yksikössä majoittujat saavan oman lukollisen huoneen ja yksityisyyden. Jokaisessa huoneessa majoittuu yksi henkilö tai pariskunta. Huoneissa ovat omat wc:t, jääkaappipakastimet sekä peruskalustus petivaatteineen. Käytössä on myös yhteisiä tiloja.

Vva ry muistuttaa, että tilapäismajoitusmallit eivät ole ratkaisu asunnottomuuden poistamiselle. Suomessa on vähennetty asunnottomuutta Euroopan ennätysvauhtia asunto ensin -periaatteen ansiota, jonka mukaan asunnottomuutta kokevalle mahdollistetaan tarpeiden mukaan erilaisin tukitoimin asuminen omassa asunnossa. Kun katto on pään päällä ja vuokrasopimus allekirjoitettu, aletaan ratkaista ihmisen sosiaalisia ja terveydellisiä ongelmia jokaisen henkilökohtaiset tarpeet huomioon ottaen.