Kaksi Arskan patsasta luovutetaan tänään Asunnottomien yön päätilaisuudessa Kansalaistorilla Helsingissä.

Patsaan saa asunnottomuustyön tunnettu ja tunnustettu toimija Vailla vakinaista asuntoa ry erinomaisesta, keskustelua avaavasta ideasta. Patsaan saaja on järjestö, joka on tänä vuonna aloittanut Kummitoiminnan, jolla pyritään vaikuttamaan siihen, että jokaisen asunnottomuutta kokevan ihmisen elämäntilanne helpottuu ja järjestön toiminta tavoittaa laajemman yleisön.
Toisen Arskan patsaan saa Vailla vakinaista ry:n ensimmäinen kummi, näyttelijä-koomikko-kirjailija Jenni Kokander.

Arskan patsaan saa henkilö tai organisaatio, joka on yhdistyksen mukaan avannut aktiivisesti keskustelua asunnottomuudesta. Patsas ei ole tunnustus elämäntyöstä tai asunnottomuutta ja päihdehaittoja korjaavien organisaatioiden toiminnasta. Tunnustuspalkinto jaetaan korkeintaan kerran vuodessa Suoja-Pirtti ry:n perustajan Arvo Parkkilan esimerkin innoittamana uusista, yllättävistä ja yleisempää kiinnostusta herättäneistä hankkeista tai esiintymisistä.

Suoja-Pirtti ry on jakanut Arskan patsaan vuodesta 2002 lähtien. Varsinainen Arskan patsas on seissyt vuodesta 2001 lähtien Lapinlahden puistossa Helsingissä.

Ensimmäisen Arskan patsaan sai vuonna 2002 ohjaaja Aki Kaurismäki elokuvastaan ”Mies vailla menneisyyttä” ja vuonna 2005 kirjailija Reko Lundan kirjastaan ”Rinnakkain”. Kolmannen kerran Arskan patsas luovutettiin vuonna 2006 Helsingin yliopiston ylioppilaskunnalle myönteisestä kannanotosta Hietaniemenkadun palvelukeskuksen perustamiseen. Vuonna 2008 Arskan patsaan sai Helsingin Sanomien kaupunkitoimitus kunnianosoituksena asunnottomuutta ja siihen liittyviä sosiaalisia ongelmia koskevan monipuolisen tiedon tuottamisesta ja asiallisen keskustelun ylläpitämisestä. Vuonna 2010 Arskan patsaan sai näyttelijä Jussi Lehtonen, joka esitti Shakespearen sonetteja neljän vuoden aikana erilaisissa vanhusten palvelutaloissa, dementiayksiköissä, vankiloissa sekä psykiatrisissa sairaaloissa ja asunnottomien ja päihteidenkäyttäjien asumispalveluyksiköissä. Vuonna 2011 Arskan patsas myönnettiin ”Tarinaa ja tuntoa”–työryhmälle. Tarinaa ja tuntoa -esityksessä musiikki ja teatteritaiteen keinoin esitetyt tositarinat kertovat ihmisistä, päihteistä ja kierteestä. Vuonna 2012 patsas myönnettiin Suomen asunnottomien jalkapallomaajoukkueen pitkäaikaiselle päävalmentajalle Timo Liekoskelle. Vuonna 2013 Arskan patsas myönnettiin Hyvinkään taidemuseolle asunnottomuusmessujen järjestämisestä. Vuonna 2016 patsaan sai Arman Alizad asunnottomuutta ja päihdeongelmia käsittelevistä dokumenteista. Vuonna 2018 Arskan patsaan sai Jouko Näivä alias Jouko the Street Barber. Hän on tullut tutuksi katuparturina, joka leikkaa veloituksetta asunnottomien, syrjäytyneiden ja vähävaraisten hiuksia ja partoja. Vuonna 2019 patsas myönnettiin Porttiteatteri ry:lle yhteyksien luomisesta vapautuneiden vankien ja yhteiskunnan välille. Vuonna 2020 patsas myönnettiin Linda Brownille ja Elli Peltolalle, jotka ryhtyivät keväällä 2020 koordinoimaan jalkautuvien verkostoa. Verkosto onnistui yli organisaatiorajojen toteutettavalla yhteistyöllä tavoittamaan heikossa asemassa olevia ihmisiä, jotka koronakriisin vuoksi jäivät ilman totuttuja ja tarvitsemiaan palveluita. Kriteerinä vuonna 2021 oli työn ja työn tekemisen tukeminen. Arska patsas luovutettiin Y-säätiön Uuras-ohjelmalle.  Uuras on Y-Säätiö-konsernin ja Demos Helsingin kehittämä työn ja asumisen yhdistävä konsepti, jonka lähtökohtana on tukea asukasta löytämään kodin ja työn mielekäs yhdistelmä

Lisätietoja:

Pia Miettinen, toiminnanjohtaja                                      Tuomo Seppänen, hallituksen puheenjohtaja

Suoja-Pirtti ry                                                                       Suoja-Pirtti ry

0447545455

pia.miettinen@suoja-pirtti.fi                                           tuomo.seppanen@suoja-pirtti.fi