Kiitos kaikille matalan kynnyksen palveluissamme kohdatuille kävijöillemme, tilapäismajoitusyksikkömme Tuvan majoittujille, Sällikotimme asukkaille, yhteistyökumppaneillemme, toimintaamme tukeneille lahjoittaneille, vapaaehtoistyöntekijöillemme, opiskelijoille, kummillemme Jenni Kokanderille sekä mainiolle henkilöstöllemme kuluneesta vuodesta.
Saimme paljon aikaiseksi vuonna 2022.
 • Pidensimme vertais- ja vapaaehtoiskeskus Vepan aukioloa helmikuun alussa asunnottomuutta kokeville arki-iltoihin kello 19:00 asti.
 • Aloitimme uuden vepaaehtoistyöhankkeen ASVA:n A-klinikkasäätiön kanssa.
 • Ystävänpäivänä 14.2.2022 näyttelijä-koomikko-kirjailija Jenni Kokander otti vastaan arvokkaan tehtävän Vva ry:n ensimmäisenä julkkiskummina. Jenni tuli tutuksi niin Vepan kävijöille kuin tilapäismajoitusyksikkö Tuvan majoittujille, joiden kanssa käytiin hyviä keskusteluja; juteltiin leffoista ja jälkikasvusta, naurettiin kaikenlaisille sattumuksille ja pohdittiin elämän erilaisia vaiheita, etsittiin yhdessä lahjoitusvaatteista sopivaa päälle pantavaa, kyläiltiin ja vietettiin erilaisia tapahtumia naistenpäivästä Asunnottomien yöhön ja itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon.
 • Maaliskuussa avasimme uuden, 50-paikkaisen tilapäismajoitusyksikön pitkäaikaisasunnottomille Helsingin Pasilaan. Helsingin kaupunki ostaa palvelun Vva ry:ltä, joka järjestää asukkaille sekä majoituksen että siihen liittyvän ympärivuorokautisen tuen. Tupaan ohjaudutaan Hietaniemenkadun palvelukeskuksen kautta.
 • Järjestösuunnittelijamme Vlada Petrovskaja aloitti Kansanterveyden neuvottelukunnan Mielenterveys-, päihde- ja riippuvuusasioiden jaostossa Vva ry:n edustajana. Jaoston tavoitteena on edistää ja sovittaa yhteen päihde- ja riippuvuusstrategian sekä mielenterveysstrategian ja itsemurhien ehkäisyohjelman ehkäisevien ja edistävien toimien toimeenpanoa.
 • Rasismin vastaisella viikolla 21.–27.3. nostimme esille erityisesti maahan muuttaneita ihmisiä koskettavan moniperusteisen syrjinnän vuokra-asuntomarkkinoilla ja yhteiskunnan keskeisissä palveluissa.
 • Huhtikuussa otimme kantaa, kun hallituksen kehysriihi ilmoitti leikkaavansa viisi miljoonaa euroa asumisneuvonnan lakisääteistämisestä. Kehysriihen leikkaukset asumisneuvonnan lakisääteistämisestä uhkaavat hallituksen yhteistyöohjelmaa asunnottomuuden poistamiseksi.
 • Huhtikuun lopulla aloitimme lokakuussa vietettävän Asunnottomien yön valmistelut ja julkaisimme tapahtuman 20-vuotisteeman Tulevaisuus ilman asunnottomuutta.
 • Osallistuimme mediassa kiivaaseen nimby-keskusteluun Sörnäisten järjestyshäiriöistä. Kärkenämme oli, että asunnottomien palveluiden häätäminen ei ratkaise kaupungin järjestyshäiriöitä.
 • Kesäkuun lopulla otimme kantaa, että asunnottomuustyössä tarvitaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen moninaisia tarpeita huomioivaa työotetta ja osallistuimme ensimmäistä kertaa järjestönä Helsingin Pride-kulkueeseen.
 • Syyskuun alkajaisiksi järjestettiin taas hyväntekeväisyyskampanja Sumppitempaus. Haastoimme ihmisiä lahjoittamaan kahvipaketin asunnottomuutta kokevien päiväkeskukseen Vepaan ja miettimään omia asenteitaan asunnottomuutta kokevia ihmisiä kohtaan.
 • Kirjoitimme Hesingin Sanomien mielipideosastolle kirjoituksen hävikkiruokalahjoitusten merkityksestä asunnottomuutta kokevien ihmisten palveluja tarjoaville toimijoille. Vertais- ja vapaaehtoistoiminnankeskuksessamme Vepassa kävijämäärät kasvoivat hurjasti kesän jälkeen, ja vastaavasti kauppojen ja ravintoloiden hävikkiruokalahjoitusten määrä selvästi väheni, kun elinkustannukset yhteiskunnassa nousivat nousemistaan. Muistutimme, että valmistetun lämpimän ruoan merkitys on varsinkin katuasunnottomalle suuri. Niin sanottujen leipäjonojen ruoka-avusta kun ei ole välttämättä hyötyä heille, joilla ei ole mahdollisuutta säilyttää ja kokata lahjoituselintarvikkeista ruokaa.
 • 17.10.2022 vietettiin Asunnottomien yön nykyisessä muodossa toimivan kansalaisliikkeen 20-vuotispäätapahtumaa Helsingin Kansalaistorilla. Juontajana oli ihmisoikeusaktivisti, yhteiskunnallinen vaikuttaja ja kirjailija Ujuni Ahmed. Päätapahtumaan osallistuivat muun muassa Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo ja Helsingin kaupungin apulaispormestari Daniel Sazonov, jolle myönnettiin Vva ry:n ensimmäinen Rohkea visio -palkinto. Aunnottomien yössä nähtiin myös mainio joukko artisteja Asasta Sipuli-Jaskaan ja Mikko Tähteen ja Sialuseen.
  Suoja-Pirtti ry jakoi Vva ry:lle ja Jenni Kokanderille Arska-patsaat ansiokkaan kummitoiminnan aloittamisesta.
  Asunnottomien yön kansalaisliikkeen toimijat esittivät päättäjille kannanotossaan myös kymmenen toteutettavaa keinoa asunnottomuuden poistamiseksi Suomesta.
 • Olimme aktiivisia myös eurooppalaisessa asunnottomuustyössä. Toiminnanjohtajamme Sanna Tiivola jatkaa eurooppalaisten asunnottomuustoimijoiden kattojärjestö FEANTSA:n hallituksessa edustaen Suomea. Maahanmuuttoasioiden asiantuntijamme Heini Puurunen kutsuttiin FEANTSA:n seminaariin puhumaan maahanmuuttajien ja erityisesti liikkuvan väestön asemasta ja mahdollisuuksista päästä palveluiden pariin. Kokema-tiimimme kokemusmentori Tii Judén ja palvelupäällikkömme Jussi Lehtonen kutsuttiin Brysseliin European Economic and Social Commiteen (EESC) järjestämään ”Towards an EU framework against homelessness based on the principle of Housing First” -seminaariin.
  Tiin asiantuntijapuheenvuoro asunto ensin -mallin käytännön toteutuksesta ja asunnottomuutta kokevien kohtaamis- ja palvelupolkutyöstä Suomessa keräsi kovasti kiitosta.
 • 6.12.2022 järjestimme asunnottomuutta kokeville ihmisille Itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton. Vepassa valkoisin liinoin katettuihin pöytiin istui nauttimaan illallista noin 150 kävijää. Kutsuvieraitamme olivat kaikki katujen kulkijat, Vepassa ja Kalkkersissa kohdatut asunnottomuutta kokevat kävijämme, Tuvan majoittujat sekä Sällikodin asukkaat. Kutsuja jaettiin myös Hietaniemenkadun palvelukeskuksessa.
 • Joulukeräyksemme teemana oli tänä vuonna nähdyksi ja kohdatuksi tulemisen tärkeys. Matti Elo tuotti ja ohjasi 13 videotarinaa asunnottomuudesta. Videot ovat nähtävissä nettisivullamme www.vvary.fi
 • Rahalahjoitustenne ansiosta saimme myös pidettyä yökeskus Kalkkersin auki joulunpyhien ajan sekä järjestettyä joulua juoluruokailuineen, -lahjoineen ja ohjelmineen asunnottomuutta kokeville kävijöillemme.
Tähän mennessä joulukampanjan ja Kalkkersin keräyksen tuotto on 86 305,73 euroa. Kiitos, että olette välittäneet 💖.
Vva ry:n matalan kynnyksen palveluissa nähdään, kohdataan ja autetaan vuorokauden aikana liki 170 ihmistä. Olemme valtavan kiitollisia niin yksityishenkilöille kuin yrityksille lahjoituksista (raha, ruoka, vaate, hygieniatuotteet jne.), joiden turvin pystymme tekemään työtämme ja vastaamaan asunnottomuutta kokevien kävijöidemme päivittäisiin tarpeisiin sekä tarjoamaan ohjausta ja neuvontaa heidän asunnottomuustilanteensa poistamiseen.

 

Ensi vuonna on eduskuntavaalit. Pidetään huoli fiksusti äänestämällä, että päättäjät ovat jatkossakin sitoutuneita poistamaan asunnottomuus Suomesta vuoteen 2027 mennessä.
Ja ollaan kaikki ihmisiä toisillemme.

Turvallista ja hyvää uutta vuotta!

#oikeuskotiin