Moni meistä joulun alla valmistelee saapuvaa aattoa. Lahjoja kääritään paketteihin ja stressataan, mitä pöytään ostetaan, tehdäänkö kaikki itse vai hankitaanko puolivalmiina. Suku- ja perhe, nekin pitää tavata…
Samaan aikaan moni viettää tänäkin jouluna pyhänsä ulkona ja ensisuojissa. Onneksi on paikkoja, joihin mennä ja joissa saa jouluaterian ja yhteistä aikaa muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Mutta juuri pyhät tuovat asunnottomuutta kokeville palvelukatkoksen. Eri järjestötoimijat ja kaupunki pyrkivät tarjoamaan vailla vakinaista suojaa oleville edes ne välttämättömimmät eli mahdollisuuden peseytymiseen, aterian ja lepopaikan, mutta nämäkin paikat sulkevat ovensa joulun pyhiksi. Kaikki pysähtyy.

Monella asunnottomana olevalla ihmisellä ei enää ole läheisiä, jotka toivottaisivat tervetulleeksi nauttimaan tästä nykyään etuoikeutetuksi muuttuneesta juhlasta. Läheiset saattavat olla jo poistuneet keskuudestamme ja ainoa lohtu on kävellä hautausmaalla kynttilöiden loisteessa – kunhan vain ei ole liian kova pakkanen, ja jalat ovat vielä siinä kunnossa, että kävely onnistuu.

Suomessa on enenevässä määrin myös asunnottomuutta kokevia perheitä, ja syyt siihen ovat moninaisia. Miten luon lapsilleni joulun, jos vietän sen sukulaisteni nurkissa? Mistä lahjat, kun kaikki menee siihen, että edes pakolliset tarpeet saadaan tyydytetyksi?

Kukaan ei valitse itselleen sellaista tilannetta, ettei hänellä ole kattoa pään päällä, tai patjaa, jolle käydä lepäämään ja ostaa tuikkuja ikkunalleen. Kukaan ei toivo, että lapset asuvat tilapäismajoituksessa, kun perhettä on kohdannut kriisi. Yhteiskuntamme on rakennettu periaatteelle, jonka mukaan jokaista tulisi auttaa ja jokaisella on oikeus saada apua.

Jouluisin eri järjestöt ja muut toimijat järjestävät jouluruokailuja ja pikkujouluja, jotta heillä, joilla ei ole omaa kotia on mahdollisuus edes jotenkin päästä osalliseksi tästä juhlasta, joka on merkittävässä roolissa suomalaisessa kulttuurissa.

Kun joulu on ohi, raketit paukkuvat ja uuden vuoden juhla tuo mukanaan toivoa ja odotusta, iloista naurua, vanhasta luopumista ja keskiyön toiveita. Vailla omaa asuntoa olevat ja varsinkin he, jotka eivät yövy tilapäis- tai hätämajoitusten puolella, ovat saattaneet viettää jo viikon tilanteessa, jossa nukut silloin, jos siihen on mahdollisuus. Jossain. Asemalla, hississä, porttikongeissa tai vain tuulensuojassa. Ehkä joltain on löytynyt jouluista mieltä. Joltain, jolla on asunto ja joka on antanut siellä nukkua yön, ehkä useamman. Moni silti jatkaa liikettä, jolla tuntuu, ettei ole loppua. Mitä itse toivoisit silloin?

Pitkittynyt asunnottomuus tuottaa näköalattomuutta. Se tarkoittaa sitä, ettei näe enää tilanteestaan ulospääsyä. Tuntuu siltä, ettei ole tulevaisuutta eikä toivoa siitä, että asiat olisivat toisin. Edes vähän paremmin.

On äärimmäisen tärkeää meille kaikille muistaa, mistä joulussa oikeasti on kyse. Joulu ei asu lahjoissa eikä ääriään myöden jouluherkkuja notkuvissa pöydissä. Ne tuovat joulun tunnelmaa, mutta tuskin ovat itsessään sen tarkoitus. Uskallan väittää, että joulu asuu sen sydämessä, joka näkee henkilön, joka tarvitsee apua ja sitä tarjoaa. Pyyteettömästi. Mutta miten sitten toteuttaa sitä joulun sanomaa: rakkautta lähimmäisiä kohtaan?  Tai uuden vuoden sanomaa, toivoa tulevaan?

Tähän on helppo vastata. Eri puolilla Suomea toimii monia voittoa tavoittelemattomia järjestöjä. Tue heidän toimintaansa lahjoittamalla! Jokaikinen euro auttaa taistelussa yksinäisyyttä, asunnottomuutta ja muita elämän kriisitilanteita vastaan, jotka ajavat kokijansa epätoivoon ja yhteiskunnasta syrjään. Se yksikin euro on enemmän kuin uskotkaan. Toki voi enemmänkin lahjoittaa, mutta tarkoitan tällä sitä, ettei lahjoitussummien tarvitse olla suuria. Ja jos ylimääräistä rahaa ei ole, lahjoita itsellesi turhia, ehjiä ja puhtaita talvivaatteita ja kenkiä tai hygieniatuotteita. Ne menevät suoraan heille, jotka niitä kipeimmin tarvitsevat. Kahvipakettilahjoitus päiväkeskukseen tuo iloa monelle ihmisille.

Itse olen huono antamaan rahaa sitä pyytäville, mutta saatan kysyä, onko rahaa kysyvällä nälkä? Ostan hänelle ruokaa, tai vien ulkona värjöttelevälle kahvia tai teetä. Näin saadaan hyvä kiertämään. Kun teet jollekin hyvää, hän todennäköisesti muistaa sen ja auttaa seuraavaa.

Ihanaa pyhien aikaa jokaiselle! Tehdään yhdessä joulusta muutakin kuin kulutusjuhlaa. Palautetaan sen joulun alkuperäinen merkitys, ollaan ihmisiä ihmisille ja autetaan heitä, keillä on vähemmän kuin itsellä.

Teksti: Tii Judén
Kirjoittaja on Vva ry:n Kokema-tiimin kokemusmentori

Vva ry on asunnottomien itsensä vuonna 1986 perustama voittoa tavoittelematon, uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka toimii asunnottomuutta kokevien edunvalvontajärjestönä.

Voit osallistua Vva ry:n joulukampanjaan ja varmistaa Yökeskus Kalkkersin jouluaukiolo asunnottomana oleville ihmisille:

Yökeskus Kalkkers toimii matalan kynnyksen kriisipisteenä kaikille asunnottomille, joilla ei ole mitään muuta paikkaa viettää yönsä.
Kalkkersissa asunnottomana olevat ihmiset voivat levähtää turvallisesti sekä saada ensiapua, syötävää ja lahjoitusvaatteita. Sisään lämpimään pääsee päihtyneenäkin eikä kuntalaisuus (eli ei tarvitse olla Helsingissä kirjoilla) ei ole este sisäänpääsylle.

 

 

Voit lahjoittaa eri keinoin:

🎅🏻 MobilePaylla numeroon: 50144
🎅🏻 Vva ry:n lahjoitustili: FI95 8000 1770 5353 01, DABAFIHH. Viitteeksi ”JOULU”
🎅🏻 Tekstiviestillä alla olevista haluamasi summa:
(1, 5, 10, 20, 30 tai 40 euroa) ja ”KOTI”
(esim. 10 KOTI) numeroon 16588.
🎅🏻 ”Kadulta kotiin” -lahjoitusnumerot: 0600-96588 (10 €), 0600-96589 (20 €) ja 0600-95900 (30 €) puhelu + pvm/mpm.

Kiitos, että välitätte 💖

Kerätyt varat käytetään Vva ry:llä aina asunnottomuutta kokevien ihmisten suoraan auttamistyöhön.

Keräysluvan numero: RA/2021/964.
Voimassa koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta.