Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja ympäri Suomea. Tänä vuonna Helsingin tapahtuma järjestetään koronatilanteen vuoksi virtuaalisena kello 16-20. Asunnottomien yö -tapahtumalla halutaan muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja että meillä kaikilla on oikeus omaan kotiin.

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna ULKOPUOLELLA – Syrjäytynyt vs. syrjäytetty. Monessa tapauksessa yhteiskunnasta syrjäyttäminen on asunnottomuuden syynä. Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena vaan sananpartena, pienituloisimmat jäävät ulkopuolelle. Ja mitä kauemmin ihminen on asunnottomana, sitä vaikeampaa on päästä asuntomarkkinoille. Ulkopuolella-teeman kautta Asunnottomien yön kansalaisliike nostaa esiin yhteiskunnan rakenteissa olevia syitä ja vaatii toimia asuntomarkkinoilta syrjäytymisen ja asunnottomuuden torjumiselle.

Helsingin virtuaalitapahtuman linkki: ProspectumLIVE
https://event.prospectumlive.com/asunnottomien-yo-2021/room/2748
 

Lisätietoja:
Asunnottomien yön koordinaattori
Vailla vakinaista asuntoa ry
vlada.petrovskaja(a)vvary.fi, p. 050 407 9703

Erja Morottaja
Viestintä
Vailla vakinaista asuntoa ry
erja.morottaja(a)vvary.fi, p. 044 773 4700

Helsingin virtuaalitapahtuman ohjelma 17.10. klo 16.00-20.00. 

16.00 Tapahtuma alkaa. Tapahtuman juontaa Katja Salminen

16.05 Asunnottomien yön avauspuheenvuoro: Helsingin apulaispormestari Daniel Sazonov

16.15 Puheenvuoro: Vailla vakinaista asuntoa ry:n Sanna Tiivola ja mentori Miro Tolonen

16.25 Sanapaja Possen Oma kehu -biisi

16.30 Sopentupa Muutoksen tuulet -biisi

16.35 Asennekyselyn tuloksia: Sininauhasäätiön Toimitusjohtaja Kimmo Karvonen

16.40 Videoita toimijoilta

17.15 Paneelikeskustelu. Keskustelun juontaa toimittaja Aleksis Salusjärvi

Panelistit:

Jussi Lehtonen, Vva ry, Asumispalvelupäällikkö ja matalan kynnyksen toiminnan vastaava

Maarit Vierunen, Kok.

Veronika Honkasalo, Vas.

Elisa Gebhard, SDP

Miro Tolonen, Vva ry, Mentori

18.10 Arska -patsaan jako, Suoja-Pirtti ry

18.20 Videoita toimijoilta

18.30 Musiikkia: Anni Vuorinen ja Ella Erikson

18.40 Puheenvuoro: Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen

18.50 Puheenvuoro: Vva ry:n kokemusmentori Tii Juden

19.00 Tulet sytytetään: Tuliryhmä Polte, Roni ja Eero

19.15 Musiikkia: Kari Tapiiri

19.30 Videota toimijoilta

Yleisö voi osallistua Asunnottomien yö -tapahtumaan eri puolilla Suomea sytyttämällä Asunnottomien yön tulet kotonaan kynttilän, led-tuikun, parvekelyhdyn tai vaikkapa ulkotulen muodossa 17.10.2021 klo 19 ja osoittaa näin tukeaan asunnottomuutta kokeville.

Striimaustapahtuman lisäksi Asunnottomien yön toimijat järjestävät asunnottomuutta kokeville pienempiä tapahtumia, joissa on tarjolla ruokaa, vaatejakoa, hiusten leikkuuta, kynsihoitoa, terveysneuvontaa ja muita palveluja eri puolille kaupunkia. Striimilähetystä on myös mahdollista seurata eri toimijoiden toimipisteissä.

 

Helsinki: Asunnottomien yön tapahtumat 17.10. 2021 

 • Vva ry:n Vertais- ja vapaaehtoistyön keskus Vepa, osoitteessa Ratamestarinkatu 6, avoinna 17.10 klo 16 alkaen. Vepa on poikkeuksellisesti auki myös yösaikaan aina klo 7.00 aamuun asti. Vepassa on asumisen neuvonnan info-piste. Tarjolla on ruokaa, perinteinen lahjoitusvaate- ja kenkäjako. Hygieniatuotteita on myös jaossa, luvassa kynsien hoitoa ja klo 17 alkaen paikalla on jalkahoitoa. Vepassa on mahdollisuus seurata klo 16-20 Asunnottomien yön streem-lähetystä klo 16-20 ja klo 20. 
 • Helsingin sosiaalinen oikeudenmukaisuus ry järjestää Valot Asunnottomien yössä-tapahtuman Harjutorin puistikossa su 17.10. klo 19-21.00. Koko tapahtuman ajan puistossa valoja ja soihtuja sekä VJ Kangastuksen valaisema kupla. Sen lisäksi jaetaan ruokaa (lettua ja kahvia) sekä vaatteita.

Ohjelma:

19:00 Tulikansa (tulitaiteilijoiden esitys)

Kupla valaistaan ja soihdut sytytetään

20:00 Tulikansa (tulitaiteilijoiden esitys)

APROX. (livemusiikkia)

21:00 Tapahtuma loppuu

 • Tukikohta ry:n ja Stop Huumeille ry:n tapahtuma Opastin kohtaamispaikassa  edessä Itä-Pasilassa (os. Opastinsilta 8) klo 13.00 – 17.00.Tarjolla lämmintä kinkkukiusausta, makkaraa  ja pullakahvit. Jaossa lahjoitusvaatteita (mm. talvitakkeja, pipoja, käsineitä, sukkia) sekä hygieniatuotteita. Browbarin kosmetologit värjäävät kulmia. Tapahtumassa on tarjolla tukan leikkausta ja kynsien lakkausta.Tukikohta ry:n Etsivä löytää hanke jalkautuu Kurvin – keskustan alueelle 16.00 -20.00
 • Kauppakeskus Redissä avautuu ”Kohtaamisia” näyttely 17.10. klo. 12-20. Redin 1. kerros (sisäänkäynti Capellan puistotien puolelta) . Näyttely on avoinna: 17.10. – 01.01.2022. Valokuvataidenäyttely on Wollsten Photographyn ja Etsivän lähityön yhteistyössä toteutettu projekti, joka käsittelee asunnottomuutta. Näyttelyä tukee Taiteen edistämiskeskus (TAIKE). Valokuvia on nähtävissä 17.10. myös Kauppakeskus Forumin diginäytöillä.
 • Stop Huumeille ry:n palveluohjaajat eli Fattaluudat jalkautuvat Asunnottomien yön tapahtumaan neuvomaan ja tukemaan asioinnissa. Fattaluudat päivystävät Tukikohdalla klo 13-17, Vva ry:llä 17-19 sekä Vantaan Asunnottomien yön tapahtumassa Tikkurilassa klo 16-19. Fattaluudat tunnistaa keltaisista huppareista. Kysy rohkeasti apua virastoasiointiin liittyvissä asioissa!
 • Iso Numero, Käenkuja 4 LH 3, kutsuu kaikkia juhlistamaan kymmenvuotista taivalta! Lehden toimisto on auki 17.10. illan ajan klo 16-21. Tarjolla on kahvia ja pientä purtavaa. Voit tulla vaihtamaan kuulumisia, kysymään lehden toiminnasta tai vaikka ostamaan lehtiä. Iso Numero on Suomen ainoa katulehti, jota voi myydä kuka vaan, joka tarvitsee tuloja. Kymmenen vuoden aikana lehden myyjät ovat ansainneet yhteensä yli miljoona euroa.
 • Ehyt Ry Kallion Elokolo (Kolmas Linja 8, Helsinki) klo 9 – 14.30. Ilmainen aamiainen koko päivän ja asunnottomuus aiheinen tietovisa klo 13. Tarjolla myös lahjoita lämpöä kampanjan lapasia jne.  Lisätietoja Helsingin Elokolo
 • A-klinikkasäätiön tapahtumat Helsingissä 17.10Dallapénpuisto klo 15-22
  A-klinikkasäätiön teltta pystyssä Dallapénpuistossa. Tapahtumassa jaetaan ruokaa, hygieniatarvikkeita, makuupusseja, villatuotteita, teetä, kuumaa mehua ja kahvia. Vapaaehtoiset jalkautuvat ympäristöön jakamaan villatuotteita ja ruokaa illan mittaan.  Teltalla voi myös tehdä HIV-testejä nimettömänä.Katuklinikka Helsinki jalkautuu Vepaan klo 16-17 ja Sininauhan Mäkelänkadun asumisyksikön sisäpihalle 17:30-19.   Loppuillasta jalkautumista kantakaupungin kaduilla.

Kauppakeskus Forum pyörittää diginäytöillään koko päivän Etsivän lähityön & Wollsten Photographyn projektin valokuvia. Kauppakeskus Redi avaa valokuvataide näyttelyn Wollsten Photographyn ja Etsivän lähityön projektista. Näyttelyä tukee Taiteen edistämiskeskus (TAIKE). Näyttely on pystyssä useita viikkoja.

 • Sininauhasäätiö-konserni, Mäkelänkatu 50, klo 16-22

Tapahtuma on avoin, koronarajoitukset huomioiden. Järjestämme Mäkelänkatu 50 sisäpihalla tapahtuman, jonne ovat tervetulleita Asumispalveluyksikkö Pessin asukkaat ja heidän vieraansa, sekä Päiväkeskus Illusian ja Nuorten tuki- ja kohtaamispiste Nuolen kävijät. Lähialueen asukkaat ovat myös tervetulleita. Tapahtumassa tarjolla pientä purtavaa ja kuumaa juomaa. Ohjelmassa mm. erilaisia esiintyjiä, lahjoitusvaatteiden jakoa, hiustenleikkausta ja Katuklinikan järjestämää pikatestausta.

 • Nuorisotakuutalo Valo-Valmennusyhdistys ry, Kivensilmänkuja 1 (Myllypuron ostari) on avoinna klo 16:00-20:00. Tarjolla kahvia ja naposteltavaa. Jaossa lahjoitusvaatteita ja hävikkiruokaa. Ohjelmana ilmaiset arpajaiset 300 ensimmäistä arpaa voittaa. Paikalla voi saada myös neuvontaa asunnonhakuun ja muuhun asiointiin, tarjolla on  yhdessä oloa. Talolla mukana FUTU-hanke, ULOS-hanke sekä etsivä nuorisotyö.
 • Myllypuron kirkolla on vietetty yli kymmenen vuoden ajan talvikuukausina Kodittomien yötä. Tapahtuma osallistuu Helsingin Asunnottomien yön tapahtumaan tarjoamalla ohjelmaa 17.10 klo 16 alkaen. Tarjolla lämmin ruoka, mahdollisuus saunoa (Sanerva kodilla), iltahartaushetki ja yöpyminen seurakuntasalissa. Os. Myllypuron kirkko, Neulapadontie 12.
 • Diakonissalaistoksen Auroratalo tuo kortteliin ruokaa ja musiikkia. Su 17.10. (aika tarkentuu) Auroratalo, os. Helsinginkatu 50 B. Ulkotapahtumassa tarjolla Chili con carnea, kahvia ja mokkapaloja. Lisäksi ohjelmassa tavaralahjoituksia ja musiikkia. Diakonissalaitoksen Tukialus päivystää kaduilla Su 17.10. klo 15-21. Jalkautuminen tapahtuu kaduille, jolloin tukea ja apua viedään heille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Jaamme ruoka- ja vaatepaketteja, Dermosililta lahjoituksena saamiamme hygieniatuotteita sekä tietoa palveluistamme.