Sateenkaareva asunnottomuus: opas sosiaalialan ammattilaisille

Vuonna 2025 Verna Nykäsen Diakonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetyönä tuottama Sateenkaareva asunnottomuus: opas sosiaalialan ammattilaisille on toteutettu yhteistyössä Sateenkaari-ikkuna ry:n ja Vailla vakinaista asuntoa ry:n kanssa.

Oppaan sisältö pohjautuu asunnottomuutta tai sen uhkaa kokeneiden sateenkaari-ihmisten eli sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöön kuuluvien haastatteluihin. Oppaan tarkoituksena on tehdä ilmiötä näkyväksi ja lisätä sosiaalialan työntekijöiden edellytyksiä kohdata asunnottomuutta kokevia sateenkaarivähemmistöön kuuluvia asiakkaita.

”Sateenkaari-ihmisillä on korostunut riski asumisen epävakauden ja asunnottomuuden kokemiseen. Sateenkaareva asunnottomuus ei kuitenkaan tule näkyväksi Suomen asunnottomuustilastoissa tai -tutkimuksissa. Ilmiön tunnistaminen on puutteellista koko yhteiskunnassamme, eikä palvelujärjestelmässä pystytä nykyisellään vastaamaan tarvittavalla tavalla niihin tarpeisiin, joita asunnot­tomuutta tai sen uhkaa kokevilla sateenkaari-ihmisillä on.”

Oppaassa taustoitetaan sateenkaarevan asunnottomuuden erityispiirteitä ja taustasyitä, avataan keskeisiä termejä, sekä esitetään toimintakäytäntöjä, joilla voi tukea yhdenvertaisuuden toteutumista sosiaali- ja terveyspalveluissa.

”Yhdenvertaisuuden toteutuminen palveluissa vaatii muutakin kuin sitä, että kaikkia ihmisiä kohdellaan täysin samalla tavalla. Vähemmistökysymyksiin tulee kiinnittää erityistä huomiota, jotta vähemmistöjen edustajien tarpeet eivät jää enemmistön tarpeiden varjoon. Palvelut ovat yhdenvertaisia silloin, kun ne ovat kaikille saavutettavia – eivät vain niille, jotka mahtuvat tiettyihin normeihin. Vähemmistöihin kuuluvien ihmisten tilanteita ja tarpeita tulee tehdä näkyväksi, jotta ne voidaan huomioida palveluiden kehittämisessä.”

Tutustu oppaaseen tästä (opas avautuu PDF-tiedostona).

Tutustu opinnäytetyöhön Theseuksessa: Nykänen_Verna.pdf

Oppaan taiton ja grafiikat on tehnyt Pihla Pesonius

Oppaan taiton ja grafiikat on tehnyt Pihla Pesonius

Edellinen
Edellinen

Sosiaalipornoa, viihdettä vai videonauhaa

Seuraava
Seuraava

Seminaari: Marginalisoidut mediassa