Blogi: Asunnottomuuserityinen valmennus ─ tukea ja neuromoninaisuusymmärrystä
Vailla vakinaista asuntoa ry:n NOAT-hankkeessa tehtiin keväällä selvitys asunnottomuutta kokeneiden neuromoninaisuudesta. Voit tutustua selvitystyön tuloksiin täällä: Neuromoninaisuus asunnottomuustyössä
Lähes 40 % haastatelluista asunnottomuutta kokeneista olivat diagnosoidusti neuroepätyypillisiä. Heistä, kenellä ei diagnoosia ole, yli 80 % epäili itsellään esim. Adhd:ta, autisminkirjoa tai oppimisvaikeuksia. Neuroepätyypillisyys on siis asunnottomuutta kokevien keskuudessa hyvin tavanomaista. Asunnottomuus olosuhteena on itsessään hyvin kuormittavaa. Neuroepätyypillisyys saattaa hankaloittaa asunnottomuutta kokevien arjesta selviytymistä entisestään muun muassa muistin, toiminnanohjauksen ja impulssikontrollin haasteiden vuoksi.
Selvityksen myötä kävi myös ilmi, että asunnottomuutta kokevan, usein päihteitä käyttävän tai käyttäneen on hyvin vaikea saada asianmukaisia neuropsykiatrisia tutkimuksia. Haastateltavat kertoivat, että jo vuosia aiemmin päättynyt päihteiden ongelmakäyttö kummitteli esteenä tutkimusten aloittamiseen edelleen. Annettu diagnoosi ja hoitosuunnitelma ovat neuropsykologisen kuntoutuksen saamisen edellytys, mutta asunnottomuutta kokevien kuntoutuspolku katkeaa usein jo diagnoosin saamisen vaikeuteen. Tämä siitäkin huolimatta, että tutkimusnäytön perusteella päihdehäiriöisen Adhd:n tutkimus ja hoito on suositeltavaa ja hyödyt haittoja suurempia.
Millaista tukea asunnottomuutta kokenut neuroepätyypillinen voi sitten saada?
NOAT-hankkeessa tarjotaan asunnottomuutta kokeville ja kokeneille ratkaisukeskeistä, asunnottomuuserityistä valmennusta pääkaupunkiseudulla. Neuropsykiatrista valmennusta toteutetaan tavanomaisesti neuroepätyypillisille lapsille ja nuorille. Aikuisen asunnottomuutta kokevan olosuhteet poikkeavat merkittävästi siitä, millaisissa ympäristöissä neuropsykiatrista valmennusta on tavanomaisesti tarjottu. Näin ollen myös valmennus tulee räätälöidä kunkin asiakkaan senhetkistä tilannetta parhaiten palvelevaksi. Valmista, kaikkia palvelevaa valmennusmallia ei ole, eikä voikaan olla.
Asunnottomuutta kokeville tarjottava valmennus pitää sisällään sekä asunnottomuustyön että neuromoninaisuuden erityisosaamista. Valmennus on asiakkaan tarpeista ja toiveista lähtevää rinnalla kulkemista ja tukemista. Valmennusasiakkaaksi pääsee ottamalla suoraan yhteyttä valmentajaan, joko yksin tai yhdessä työntekijän kanssa. Myös asunnottomuustyön ammattilaiset voivat olla yhteydessä valmentajaan ja sopia valmentajan jalkautumisen esimerkiksi asukas- tai yhteisökokoukseen.
NOAT-hankkeen selvitystyön haastatteluissa tuli ilmi, että asunnottomuutta kokeneet eivät useinkaan koe tulevansa kuulluksi ja ymmärretyksi oikein palveluissa. Heitä ei uskota, heidän haasteitaan vähätellään, mitätöidään ja tulkitaan väärin. Yksilövalmennuksen tärkein osa-alue on sama kuin kaikessa sosiaalialan asiakastyössä: kunnioittava kohtaaminen.
Teksti: Katja Kivipuro
Kirjoittaja on NOAT-hankkeen asiantuntija ja valmentaja.
Yhteydenotot: Katja Kivipuro, katja.kivipuro@vvary.fi tai 050 364 1883.