Kadulla olevat asunnottomat saavat tästä päivästä lähtien lämpimän paikan oleskella ja levähtää myös arki-iltaisin, kun Vailla vakinaista asuntoa ry:n päiväkeskuksena toimiva Vepa pidentää aukioloaan kello 9:00-19:00. Vva ry tarjoaa nyt ainoana toimijana Helsingissä palveluja asunnottomuutta kokeville miltei vuorokauden ympäri. Yökeskus Kalkkers toimii Vepan kanssa samoissa tiloissa joka yö kello 22:00-06:00, ja kahden sairaanhoitajan muodostama autopartio Yökiitäjä tekee etsivää työtä kaduilla öiseen aikaan puolet kuukaudesta.  

Helsingin Itä-Pasilassa, Ratamestarinkatu 6:ssä toimiva Vailla vakinaista asuntoa ry:n Vertais- ja vapaaehtoistoiminnan keskus Vepa toimii matalan kynnyksen periaatteella. Kaikki ovat tervetulleita sellaisena kuin ovat. Koronatilanteen vuoksi päiväkeskus on ollut avoinna vain asunnottomuutta kokeville, koska heillä ei ole ollut juuri muita paikkoja, joihin he olisivat päässeet lämpimään suojaan, saaneet oleskella ja levätä turvallisesti sekä ennenkaikkea ruokailla sisätiloissa, pöydän äärellä. Muuten Vepaan ovat voineet tulla myös asunnottomuutta kokeneet, jotka ovat kaivanneet vertaistukea ja vapaaehtoistoimintaa.

Vepassa työskentelee iltaisin kaksi vertaisohjaajaa, joille kävijät voivat kertoa tilanteestaan ja saada tukea sopiviin palveluihin hakeutumisessa. Ilta-aikana ehditään hoitaa Kalasataman sosiaalitoimiston kanssa kävijöiden virallisia asioitaan, ja ihmisiä pystytään ohjaamaan tarvittaessa hätä- ja muihin majoituspaikkoihin. Tarvittaessa työntekijämme voivat lähteä kävijöiden tueksi hoitamaan asioita, pitämään palavereja yms. esimerkiksi viranomaisten kanssa. Lisäksi tarkoituksena on järjestää kävijöille retkiä sekä muuta osallisuustoimintaa.

Vepassa on tarjolla kahvia, teetä ja leipää sekä lahjoitusruokatilanteen mukaan lämmintäkin syötävää. Jos yrityksesi (kaupat, kahvilat, ravintolat) haluaa lahjoittaa säännöllisesti Vepan ja Kalkkersin kävijöille hävikkiruokaa, otamme sitä mieluusti vastaan.
Vepassa kävijät voivat käyttää tietokonetta ja puhelinta asioidensa hoitamiseen sekä pestä ja kuivata pyykkiään. Vepan kautta voidaan varata aika asumisenneuvojallemme tai maahanmuuttoasioiden asiantuntijalle sekä saada yhteyden liikkuvan tuen työntekijään. Jaamme myös lahjoitusvaatteita ja hygieniatuotteita.

Vva ry:n Vertais- ja vapaaehtoistoiminnan keskus Vepa on 7.2.2022 lähtien avoinna maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin kello 9:00-19:00. Torstaisin Vepa on auki kello 9:00-14:00 ja 16:00-19:00. Paikka on torstai-iltapäivisin pari tuntia kiinni henkilöstön tiimipalaverin vuoksi.

 

Lisätietoja:

Jussi Lehtonen, Asumispalvelupäällikkö ja matalan kynnyksen toiminnan vastaava

s-posti: jussi.lehtonen(at)vvary.fi

puh. 050 373 0920

Erja Morottaja, Viestintäpäällikkö
s-posti: erja.morottaja(at)vvary.fi

puh. 044 773 4700

 

Vailla vakinaista asuntoa ry asunnottomien itsensä vuonna 1986 perustama voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Vva ry toimii ainoana asunnottomien edunvalvojajärjestönä Suomessa. Vva ry:n kaiken toiminnan tavoitteena on, että jokaiselle asunnottomuutta kokevalle ihmiselle löytyy hänen tarpeisiinsa vastaava asumisratkaisu.