Vailla vakinaista asuntoa ry pidensi tämän vuoden helmikuussa Vertais- ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vepan aukioloaikoja asunnottomuutta kokeville ihmisille arkisin aamuyhdeksästä iltaseitsemään. Aamupalan lisäksi Vepassa tarjotaan lämmin lounas ja päivällinen. Kahvia, teetä ja mehua on tarjolla pitkin päivää. Välipalaa, leipää, salaatteja ja mikroaterioita on aina saatavilla kaupoista saatujen lahjoitusten mukaan.
Vepassa tarjotaan maanantaista 26.9. lähtien yksi lämmin ateria arkisin kello 15:00, paitsi torstaisin kello 17:00. Näin varmistetaan, että asunnottomuutta kokevat saavat edes yhden läpimän aterian vuorokaudessa.

Päivittäin Vepassa käy reilusti yli sata asunnottomuutta kokevaa ja kokenutta kävijää ruokailemassa ja saamassa vertaistukea. Vepan kävijöistä ja ruokailijoista suurin osa on ulkona, rappukäytävissä ja ensisuojissa yöpyviä. Valmistetun lämpimän ruoan merkitys on varsinkin kadulla oleville asunnottomuutta kokeville suuri. Niin sanottujen leipäjonojen ruoka-avusta ei ole välttämättä hyötyä heille, joilla ei ole mahdollisuutta säilyttää ja kokata lahjoituselintarvikkeista ruokaa. Ihmiset hakeutuvat Vva y:n palveluihin saadakseen ravintoa, lepoa, vaatetta ja hygieniatuotteita sekä  juttuseuraa, neuvontaa ja ohjausta tilanteensa parantamiseksi.

Vepan lisääntyneet kävijämäärät ja tarpeet vetävät järjesstön  henkilöstö- ja taloudelliset resurssit äärirajoille. Vva ry:n saama rahoitus laahaa pahasti jäljessä eikä järjestö ole saanut moneen vuoteen Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA:lta riittäviä korotuksia edes perustoimintoja varten. Hintojen ja elinkustannusten nousut sekä inflaatio osuvat asunnottomiin ja muihin köyhyyttä kokeviin ihmisiin, mutta myös palveluja tarjoaviin Vva ry:n kaltaisiin pieniin toimijoihin, joiden taustalla ei ole säätiöitä ja omaisuutta.

Vepa avaa ovensa Helsingin Pasilassa joka arkipäivä kello 9:00. Tänään ensimmäisen kymmenen minuutin aikana sisään tuli 22 henkilöä.
Vepassa on tarjolla aamupalaa kello 9:00-10:30. Tänään meni yli kilo makkaraa, 800 grammaa juustoa, iso kattilallinen puuroa, litroittain mehukeittoa ja jugurttia. Leivät, juusto, mehukeitot ja jugurtit saatiin aamulla kauppojen hävikkiruokalahjoituksina. Makkarat ja kahvit ostimme itse. Kahvia kuluu Vepassa päivittäin 4-5 pakettia.
Vva ry:llä on kuitenkin huolestuneena havaittu, että hävikkiruokalahjoitusten määrä on vähentynyt tämän syksyn aikana selvästi. Nyt hintojen noustua on selvää, että myös työssäkäyvien talous ei kestä kohonneita sähkön, asumisen ja ruoan kustannuksia. Kauppojen ilta-alennukset ja punalaputetut tuotteet päätyvät aiempaa enemmän kaupoissa asioivien ostoskorin täytteeksi.

Olemme kiitollisia, että tavalliset ihmiset, kaupan- ja ravintola-alan yrittäjät sekä muut tahot ovat tukeneet tänäkin syksynä toimintaamme lahjoituksin. Heikoimmassa asemassa olevien perusoikeuksista huolehtiminen ei voi kuitenkaan olla yksittäisten kansalaisten sekä ravintola- ja kaupanalan yrittäjien lahjoitusten varassa.

Helsingin kaupunki jakoi vielä koronakriisin ajan, viime kesään astiasunnottomuutta kokeville ihmisille ilmaisen lämpimän aterian muutamissa päiväkeskuksissa, Vva ry:n Vepa mukaan lukien. Vepa oli pahimpinakin korona-aikoina ainoita paikkoja, jossa kadulla olevat asunnottomuutta kokevat pääsivät lämpimään paikkaan nauttimaan lämpimän ateriansa pöydän äärellä istuen. Muista paikoista eväät jaettiin talvellakin ulkona syötäviksi.

Vva ry on asunnottomien itsensä vuonna 1986 perustama voittoa tavoittelematon, uskonnollisesti ja puoluepoliittisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka toimii asunnottomuutta kokevien edunvalvontajärjestönä.

#hävikkiruoka #ruokalahjoitus #ruokajono #leipäjono #asunnottomuus #pitkäaikaisasunnottomuus #vepa #vertaisuus #nälkä #stea #steatekoja Sosiaali- ja terveysministeriö

 

Vailla vakinaista asuntoa ry:n Vertais- ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vepa syyskuun 21.9.2022 kello 17:00 Helsingin Itä-Pasilassa.

 

Vva ry sai eräältä liiketoimintansa lopettamaan joutuneelta ravintolalta lahjoituksena ruokatarvikkeita, esimerkiksi lihaa.  Vepan vertaisohjaaja Tomi on loihtinut niistä aterioita nyt syyskuun aikana.