VARTIOSAAREN PÄIHTEETÖN VIRKISTYSPAIKKA

Vailla vakinaista asuntoa ry:llä on Helsingin Vartiosaaressa toiminta- ja virkistyspaikka, joka on yhdistyksen kävijöiden, jäsenten ja yhteistyökumppaneiden käytössä sovitusti. Vartiosaaren toimipaikka tukee kävijöidensä päihteettömyyttä ja tarjoaa mahdollisuuden lepoon ja lomailuun.

Vartiosaareen voi tulla päiväretkelle tai viettämään mökkielämää. Toiminta saaressa perustuu vapaaehtoisuuteen, yhteisöllisyyteen ja päihteettömyyteen. Paikan toimintaa koordinoi Vva ry:n liikkuvan tuen työntekijä, mutta muutoin Vartiosaaren toiminnasta vastaa saaressa kulloinkin oleva porukka yhteisönä.

Saaressa voi esimerkiksi uida ja saunoa, nikkaroida tai nauttia ympäröivästä luonnosta. Kesällä voi mennä mustikkaan tai sieneen. Rantalaiturin lähistöllä on grillipaikka ja ylempänä grillikota. Saaressa on kalastusvälineitä, ja laiturilta voi onkia ahvenia.

Päärakennuksessa on keittiö ja suuri, yläkertaan asti avoin olohuone. Yläkerran muodostaa kaksi erillistä, tilavaa makuuparvea. Keittiöön tulee sekä kylmä että lämmin vesi. Keittiössä on kaikki tarvittavat välineet ruoanlaittoon ja ruokailuun, sähköliesi ja jääkaappi. WC eli puusee on ulkona. Saunan pesutiloissa on suihkut.

Huoltorakennuksessa on verstas, jonne voi tulla tekemään puu- ja metallitöitä. Kävijä maksaa pienen materiaalimaksun. Kuljetukset saareen hoidetaan Vva ry:n omalla moottoriveneellä.

Lisätietoja ja saaresta ja sinne hakeutumisesta antavat asumispalvelupäällikkö ja matalan kynnyksen toiminnan vastaava Jussi Lehtonen p. 050 373 0920 ja liikkuvan tuen työntekijä Juhani Haapamäki p. 044 520 7870.

Vartiosaaressa järjestään talkoita, joihin yhdistyksen vapaaehtoiset voivat osallistua. Lisätietoja talkoista saat järjestösuunnittelija Vlada Petrovskajalta ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattorilta Tiina Aitalta.

Vartiosaaressa vierailevilta edellytetään päihteettömyyttä.

OHJEITA VARTIOSAAREEN TULEVILLE

Vartiosaareen voit tulla päiväretkelle tai viettämään mökkielämää. Henkilö voi viettää Vartiosaaressa yhtäjaksoisesti kaksi viikkoa.

Toiminta saaressa perustuu vapaaehtoisuuteen, yhteisöllisyyteen ja päihteettömyyteen. Paikan toimintaa koordinoi Vva ry:n liikkuvan tuen työntekijä, mutta muutoin Vartiosaaren toiminnasta vastaa saaressa kulloinkin oleva porukka yhteisönä.

Kuljetukset saareen hoidetaan Vva ry:n omalla moottoriveneellä. Venekuljetus on arkipäivisin klo 9.00 ja 15.00 Strömsinlahden venesatamasta.

Toimi näin: 

 • Ota yhteys / tee varaus Jussi Lehtoseen puh. 050 373 0920 tai Juhani Haapamäkeen puh. 044 520 7870 sopiaksesi ajanjaksosta, jolloin haluaisit tulla Vartiosaareen.
  Mikäli maksat saaressa oleskelun itse toimi seuraavasti:
 • Liity jäseneksi suorittamalla jäsenmaksu 10 euroa/vuosi. Maksu suoritetaan Vva ry:n toimistolla  tai verkkosivujen kautta.
 • Jäsenille Vartiosaari-maksu on 5 euroa/päivä
 • Maksa ruokakustannukset (sisältää: aamiainen + yksi lämmin ateria) 5 euroa/päivä, 35 euroa/viikko.
 • Jos et halua liittyä jäseneksi, Vartiosaari-maksu on 10 euroa/päivä.
  Ruokaraha (sisältää: aamiainen + yksi lämmin ateria) 5 euroa/päivä, 35 euroa/viikko.
 • Vartiosaareen voi tulla myös nauttimaan rantasaunan löylyistä. Omia ruokatarvikkeitakin voi tuoda.
  Saunamaksu 3 € maksetaan, kun käydään vain saunassa. Maksu ei ole osana ryhmävierailua tai yöpymistä.
 • Maksut voi suorittaa Vva ry:n toimistolla (Ratamestarinkatu 6, Helsinki) tai tilille FI12 8000 1400 1742 08, viitteeksi AINA: ”Vartiosaari + mistä saaritoiminnasta olet maksanut: päiväkäynti/yöpyminen/ruokamaksu/saunamaksu/veneajelu/jne.).
 • Säilytä kaikki kuitit ja ota ne mukaan saareen.
 • Lapsista (alle 18-v.) ei veloiteta maksuja (päivä-, yöpymis- tai sanomiskäynneiltä).
 • Tule Strömsinlahden venesatamaan. Venekuljetukset klo 9:00 ja 15:00 joka päivä.

Vartiosaareen voi päästä myös maksusitoumuksella. Selvitä oman sosiaalityöntekijän kanssa, saisitko maksusitoumuksen sen jälkeen, kun olet sopinut saareen menosta.

Maksusitoumukset lähetetään ensisijaisesti osoitteeseen kirsi.lehtinen@vvary.fi. Lisätietoa maksusitoumukseen liittyen Kirsi Lehtiseltä puhelimitse 050 443 1061

Maksusitoumuksella tuleville hinnat:

 • Vuorokausi 15€
 • Ruokaraha 35€ viikko tai 5€ päivä. Omia ruokatarvikkeitakin voi tuoda.

Huomio:

 1. Mikäli olet korvaushoidossa ja tarvitset lääkkeitä päivittäin, neuvottele lääkärisi ja Jussi Lehtosen kanssa, voitko olla Vartiosaaressa
 2. Vartiosaaressa sijaitseva tonttimme on kallioperäinen ja vaikeakulkuinen, mikäli sinulla on liikkumiseen liittyviä haasteita, saaressa olo on mahdotonta

RYHMÄVIERAILUT

Ryhmät voivat tulla päiväretkelle saareen. Ota yhteyttä Jussi Lehtoseen tai Juhani Haapamäkeen sopiaksesi ryhmän vierailun.

 • Vartiosaari-paikan kulujen kattamiseksi ryhmiltä veloitetaan maksu henkilömäärän mukaan:.
  • Ryhmiltä veloitettava maksu on 10 euroa/henkilö/päivä
  • Voit maksaa ryhmävierailun maksun Vva ryn:n toimistolla (Ratamestarinkatu 6, Helsinki) tai tilille FI12 8000 1400 1742 08, viitteeksi: ”Vartiosaari-maksu ja ryhmäsi nimi”.
  • Säilytä kaikki kuitit ja ota ne mukaan saareen

  Maksuun sisältyy: venekuljetus, saaritalon tilojen ja saunan käyttö, vesi, polttopuut.
  Maksu ei sisällä ruokailua, eikä yöpymistä. Voit ottaa ryhmälle omat ruoat mukaan.

Ryhmät voivat saunoa, grillata, virkistäytyä, käydä veneretkellä

MUUTA OHJELMAA

Keskiviikkoisin järjestetään veneajelua Puksulla. Veneajelun hinta on 5€/henkilö. Lapsista (alle 18-v) ei veloteta maksua.

 • Voit maksaa veneajelun Vva ryn:n toimistolla (Ratamestarinkatu 6, Helsinki) tai tilille FI12 8000 1400 1742 08, viitteeksi: ”Veneajelu”.

VARTIOSAAREN TOIMIPAIKAN HISTORIA

Vartiosaaren kiinteistön löysivät silloiset Vva ry:n aktiivit, jotka olivat töissä saarella. Talo vuokrattiin Helsingin kaupungilta v. 1989 korjausvelvoitetta vastaan. Se peruskorjattiin täydellisestä purkukunnosta talvilämpimäksi yhdistyksen ammattitaitoisin talkoovoimin, ja sitä on huollettu yli 25 vuoden ajan. Aivan ensimmäiseksi Vartiosaaren toimintapaikkaan rakennettiin sauna. Myöhemmin päätalon ympärille rakennettiin pieniä majoitusaittoja ja huoltorakennus.

Tarina kertoo, että Vva ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen toiminnanjohtaja Juhani Roiha haki miehet Hakaniemen torin reunoilta saareen veneellä, heitti pullot pois ja laittoi vasaran käteen.

Monet tulevat saareen katkaisuhoidosta odottamaan toista kuntoutuspaikkaa. Moni saa asunnon, kun on viettänyt raittiina saarella lähes koko kesän ja pystyy hoitamaan asioitaan.