VARTIOSAAREN PÄIHTEETÖN VIRKISTYSPAIKKA

Vailla vakinaista asuntoa ry:llä on Helsingin Vartiosaaressa toiminta- ja virkistyspaikka, joka on yhdistyksen kävijöiden, jäsenten ja yhteistyökumppaneiden käytössä sovitusti. Vartiosaaren toimipaikka tukee kävijöidensä päihteettömyyttä ja tarjoaa mahdollisuuden lepoon ja lomailuun.

Vartiosaareen voit tulla päiväretkelle tai viettämään mökkielämää. Toiminta saaressa perustuu vapaaehtoisuuteen, yhteisöllisyyteen ja päihteettömyyteen. Paikan toimintaa koordinoi Vva ry:n liikkuvan tuen työntekijä, mutta muutoin Vartiosaaren toiminnasta vastaa saaressa kulloinkin oleva porukka yhteisönä.

Saaressa voi esimerkiksi uida ja saunoa, nikkaroida tai nauttia ympäröivästä luonnosta. Kesällä voi mennä mustikkaan tai sieneen. Rantalaiturin lähistöllä on grillipaikka ja ylempänä grillikota. Saaressa on kalastusvälineitä, ja laiturilta voi onkia ahvenia.

Päärakennuksessa on keittiö ja suuri, yläkertaan asti avoin olohuone. Yläkerran muodostaa kaksi erillistä, tilavaa makuuparvea. Keittiöön tulee sekä kylmä että lämmin vesi. Keittiössä on kaikki tarvittavat välineet ruoanlaittoon ja ruokailuun, sähköliesi ja jääkaappi. WC eli puusee on ulkona. Saunan pesutiloissa on suihkut.

Huoltorakennuksessa on verstas, jonne voi tulla tekemään puu- ja metallitöitä. Kävijä maksaa pienen materiaalimaksun. Kuljetukset saareen hoidetaan Vva ry:n omalla moottoriveneellä.

Lisätietoja ja saaresta ja sinne hakeutumisesta antaa liikkuvan tuen työntekijä Juhani Haapamäki p. 044 520 7870.  Kesäajalla myös Kari Flöjt p. 041 4922 689.

Vartiosaaressa järjestään talkoita, joihin yhdistyksen vapaaehtoiset voivat osallistua. Lisätietoja talkoista saat järjestösuunnittelijalta.

Vartiosaaressa vierailevilta edellytetään päihteettömyyttä.

OHJEITA VARTIOSAAREEN TULEVILLE

Vartiosaareen voit tulla päiväretkelle tai viettämään mökkielämää. Henkilö voi viettää Vartiosaaressa yhtäjaksoisesti kaksi viikkoa.

Toiminta saaressa perustuu vapaaehtoisuuteen, yhteisöllisyyteen ja päihteettömyyteen. Paikan toimintaa koordinoi Vva ry:n liikkuvan tuen työntekijä, mutta muutoin Vartiosaaren toiminnasta vastaa saaressa kulloinkin oleva porukka yhteisönä.

Kuljetukset saareen hoidetaan Vva ry:n omalla moottoriveneellä. Venekuljetus on arkipäivisin klo 9.00 ja 15.00 Strömsinlahden venesatamasta.

Toimi näin: 

 • Ota yhteys Juhani Haapamäkeen puh. 044 520 7870 tai Kari Flöjt puh. 041 4922 689 sopiaksesi ajanjaksosta, jolloin haluaisit tulla Vartiosaareen.
 • Selvitä oman sosiaalityöntekijän kanssa saisitko maksusitoumuksen sen jälkeen, kun olet sopinut saareen menosta.
 • Mikäli maksat saaressa oleskelun itse toimi seuraavasti:
 • Liity jäseneksi suorittamalla jäsenmaksu 10 euroa/vuosi. Maksu suoritetaan Vva ry:n toimistolla  tai verkkosivujen kautta.
 • Maksa Vartiosaarimaksu 5 euroa/päivä, maksu suoritetaan toimistolla.
 • Maksa ruokakustannukset (aamiainen + yksi lämmin ateria) 35 euroa/viikko. Maksu suoritetaan toimistolla.
 • Jos et halua liittyä jäseneksi, Vartiosaarimaksu on 10 euroa/päivä.
 • Säilytä kaikki kuitit ja ota ne mukaan saareen
 • Tule Strömsinlahden venesatamaan. Venekuljetukset klo 9 ja 15.00 joka päivä.

Huomio:

 1. Mikäli olet korvaushoidossa ja tarvitset lääkkeitä päivittäin, neuvottele lääkärisi ja Jussi Lehtosen kanssa, voitko olla Vartiosaaressa
 2. Vartiosaaressa sijaitseva tonttimme on kallioperäinen ja vaikeakulkuinen, mikäli sinulla on liikkumiseen liittyviä haasteita, saaressa olo on mahdotonta

RYHMÄVIERAILUT

Ryhmät voivat tulla päiväretkelle saareen. Ota yhteyttä Juhani Haapamäkeen tai Kari Flöjtiin sopiaksesi ryhmän vierailun.

 • Vartiosaari-paikan kulujen kattamiseksi ryhmiltä veloitetaan maksu ryhmän koon mukaisesti:
  • 1–10 henkeä     50€
  • 11–19 hlöä        75€
  • 20 hlöä tai yli      100€

  Maksuun sisältyy: venekuljetus, saaritalon tilojen ja saunan käyttö, vesi, polttopuut.
  Maksu ei sisällä ruokailua, eikä yöpymistä.

 • Ryhmät voivat saunoa, grillata, virkistäytyä, käydä veneretkellä

VARTIOSAAREN TOIMIPAIKAN HISTORIA

Vartiosaaren kiinteistön löysivät silloiset Vva ry:n aktiivit, jotka olivat töissä saarella. Talo vuokrattiin Helsingin kaupungilta v. 1989 korjausvelvoitetta vastaan. Se peruskorjattiin täydellisestä purkukunnosta talvilämpimäksi yhdistyksen ammattitaitoisin talkoovoimin, ja sitä on huollettu yli 25 vuoden ajan. Aivan ensimmäiseksi Vartiosaaren toimintapaikkaan rakennettiin sauna. Myöhemmin päätalon ympärille rakennettiin pieniä majoitusaittoja ja huoltorakennus.

Tarina kertoo, että Vva ry:n perustajajäsen ja ensimmäinen toiminnanjohtaja Juhani Roiha haki miehet Hakaniemen torin reunoilta saareen veneellä, heitti pullot pois ja laittoi vasaran käteen.

Monet tulevat saareen katkaisuhoidosta odottamaan toista kuntoutuspaikkaa. Moni saa asunnon, kun on viettänyt raittiina saarella lähes koko kesän ja pystyy hoitamaan asioitaan.