Korona-aikana palveluja on suljettu tai rajattu, kun yhteiskuntaa on suojattu pandemialta, mutta asunnottomuutta kokevat on jätetty kaiken ulkopuolelle.
Tänä vuonna Vailla vakinaista asuntoa ry:n joulukampanjassa kehotetaan niin päättäjiä, yrityksiä, yhteisöjä, järjestöjä kuin tavallisia ihmisiä taistelemaan #yhdessä asunnottomuutta vastaan.

Koronatilanteen jatkuminen näkyy kadulla olevien asunnottomien tilanteen huonontumisena. Enää ihmiset eivät ole vain likaisia, nälkäisiä ja väsyneitä vaan heikoimmassa asemassa olevien asunnottomien elämäntilanne aiheuttaa heille nyt suuremman riskin kuin itse korona.

– Joitain kaduilla olevia asunnottomia tilanne pelottaa, mutta on myös heitä, jotka eivät enää välitä. He ovat vihaisia, koska heillä ei ole ollut koko pandemian aikana varmuutta paikoista, jossa voisi oleskella, eivätkä he voi oikein taistella vastaankaan, koska ovat niin lannistuneita ja kokevat tulleensa jälleen yhteiskunnan pettämiksi, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola sanoo.

– Vva ry ei ole sulkenut palvelujaan koko koronakriisin aikana vaan asunnottomuutta kokeville on tarjottu lämmin paikka, jossa saa olla, syödä rauhassa lämpimän aterian, saada lahjoitusvaatetta ja ensiapua sekä neuvontaa ja ohjausta asioiden hoitamiseen.

Suomessa on yli 4300 ihmistä vailla vakinaista asuntoa, ja yhä useampi on vaarassa menettää kotinsa ja joutua kadulle taloudellisista, terveydellisistä tai sosiaalisista syistä. Koronapandemia lisää todennäköisesti asunnottomuutta kokevien määrää. Näkyykö se kadulla olevien pitkäaikaisasunnottomien määrän kasvuna, tilastojen ulkopuolella olevana piiloasunnottomuutena vai syntyykö joku muu asunnottomuuden ilmiö?

Vailla vakinaista asuntoa ry:n joulukampanjassa kehotetaan kaikkia nousemaan #yhdessä rintamassa taisteluun asunnottomuutta vastaan. Asunnottomuuteen vaikuttaa yhteiskunnassa yleisesti vallitsevat asenteet ja vallalla olevat käsitykset heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamisesta. Asunnottomat nähdään usein turvattomuuden aiheuttajina muille ja unohdetaan, että asunnottomuus lieveilmiöineen on turvattomuuden aiheuttaja asunnottomuutta kokevalle itselleen. Kaikkien väestöryhmien hyvinvointi ja osallisuus ovat yhteiskunnan sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmasta ratkaisevia asioita. Lisäämällä tietoisuutta ymmärrys asunnottomuudesta toivottavasti kasvaa ja muistetaan, että toimivassa yhteiskunnassa ja yhteisöissä ollaan #yhdessä, pidetään huolta toisistaan.

🎅 Firmat ja yhteisöt voivat osallistua taisteluun lahjoittamalla joulun kortteihin, lahjoihin ja pikkujoulupirskeisiin varaamansa rahat Vva ry:n asunnottomuustyölle. Ilmoita firmasi taisteluun tästä linkistä

🎅 Yksityishenkilöt voivat lahjoittaa rahaa:
– Vva ry:n lahjoitustili: FI95 8000 1770 5353 01, DABAFIHH (viitteeksi ”KOTI”)
– Tekstiviestillä alla olevista haluamasi summa:
(1, 5, 10, 20, 30 tai 40 euroa) ja ”KOTI” (esim. 10 KOTI) numeroon 16588.
– MobilePaylla numeroon: 50144
”Kadulta kotiin” -palvelunumerot: 0600-96588, 0600-96589, 0600-95900
Lahjoitussummat: 10€, 20€ ja 30€ puhelu + pvm/mpm. Elisan tarjoama palvelu toimii valtakunnallisesti. Palveluun ei oletusarvoisesti pääse soittamaan ulkomailta.
Voit tehdä varainkeruukampanjan Vva ry:lle Facebookin kautta.
🎅 Järjestöt ja varsinkin muut asunnottomuustoimijat ja asunnottomuuden lieveilmiöiden parissa työskentelevät voivat entistä painokkaammin keskittyä #yhdessä asunnottomuutta kokevien ihmisten tilanteen parantamiseen ja painostaa kuntia ja kaupunkeja pitämään kiinni asunto ensin -mallista ja sen kehittämisestä.
🎅 Päättäjät voivat ryhtyä sanoista tekoihin ja mahdollistaa jokaiselle ihmisarvoinen asunto kohtuullisessa ajassa.
🎅 Jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon esimerkiksi lahjoittamalla Vva ry:n asunnottomuustyölle rahaa, aikaa, osaamista, vaatetta tai ruokaa.
🎅 Voimme #yhdessä levittää tietoa asunnottomuudesta ja asunnottomuuden poistamisesta, voimme vaikuttaa ennakkoluuloihin ja asenteisiin, joita asunnottomuutta kokevat kohtaavat sekä puhua heidän oikeuksiensa puolesta.

Ja aina voimme #yhdessä olla ihminen ihmiselle.
 
Kiitos, että välitätte 💖

Lisätietoja:
Sanna Tiivola, toiminnanjohtaja
puh. 050 407 9702
sanna.tiivola@vvary.fi

Erja Morottaja, viestintä- ja varainhankintapäällikkö
puh. 044 773 4700
erja.morottaja@vvary.fi

#yhdessä #asunnottomuustyö #joulukampanja

Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) on asunnottomien itsensä vuona 1986 perustama, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka toimii asunnottomien edunvalvojana ja edistää asunnottomuutta vähentävää politiikkaa.