Vailla vakinaista asuntoa ry:llä koettiin ennen joulua järkytys, kun Helsinki Missio irtisanoi yllättäen järjestön vuokrasopimuksen Kinaporinkadun ja Hämeentien kulmassa sijaitsevista toimitiloista. Vva ry oli muuttanut sinne vasta huhtikuussa 2020. Vuokrasopimuksen irtisanomisen jälkeen aikaa uusien tilojen löytymiselle oli maaliskuun loppuun. Joulunviettoon lähdettiin miltei toivottomissa tunnelmissa.
Uusi vuosi tuo kuitenkin uuden alun, ja akuutti tilanne on nyt ratkennut. Vva ry:lle tarjottiin toimitilat Helsingin Itä-Pasilasta, Ratamestarinkatu 6:sta. Ne eivät ole ikuiset, mutta nyt järjestö saa pari vuotta peliaikaa etsiä pysyvämpiä tiloja.

– Uudet tilat mahdollistavat paljon hyviä toiminnallisia muutoksia kävijöidemme hyväksi. Paikassa on ollut aiemmin ruokaravintolatoimintaa, joten siellä on hyvin tilaa järjestää erilaista toimintaa ja fasiliteetit perustarpeiden ja palveluiden tarjoamiseen, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola kertoo.

Vva ry:n matalan kynnyksen toiminta päiväkeskus Vepassa ja yökeskus Kalkkersissa asettaa tiettyjä haasteita sopiville tiloille. Kohtaamistyön kannalta keskeinen sijainti on tärkeä. Apua ja tukea pitää olla siellä, missä asunnottomuutta kokevat ihmiset muutenkin liikkuvat ja oleilevat. Katutasossa olevaan paikkaan on myös helppo tulla sisään vaikeassakin elämäntilanteessa. Lisäksi asunnottomuutta kokevissa ihmisissä on monenlaista kulkijaa, joten oli ensisijaisen tärkeää, että kaikki tuntevat olevansa tervetulleita alueelle.

– Heräsimme heti, kun näimme uutisen Vva ry:n tilanteesta. Meillä oli vapaana sopiva tila, ja meillä on paljon kokemusta järjestökentän ja kolmannen sektorin toimijoista. Yleisesti ottaen niitä vierastetaan turhaan. Kolmannen sektorin toimijat ovat tärkeitä ja välttämättömiä myös pitkällä aikavälillä kiinteistöjen omistajille, Kiinteistö Oy Helsingin Opastinsilta 8:n isännöitsijä Maunu Idänpää-Heikkilä kertoo.

– Yhdyskuntarakentaminen ja kaavoitus johtaa väistämättä ajoittain siihen, että jossain korttelissa tai kaupunginosassa menee paremmin ja toisissa huonommin. Kun menee huonommin, se näkyy kaikkialla negatiivisesti esimerkiksi ilkivallan tai töhrimisen muodossa. Oli rakennuksen tai alueen tulevaisuus mikä vaan, niin valoa pitää olla ikkunoissa, ja mielellään kellon ympäri. Ja kokemuksesta tiedämme, että hyvinkin erilaiset vuokralaiset mahtuvat saman katon alle, kunhan käytännöt on suunniteltu toimiviksi, Idänpää-Heikkilä jatkaa.

Uusiin toimitiloihin Vva ry muuttaa tammikuun lopulla. Otamme mielellämme vastaa tarjouksia sekä apua yhteistyön merkeissä parin äänieristävän väliseinän rakentamisessa, pintaremontissa, ikkunateippauksissa sekä muuttoon liittyvissä toiminnoissa.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja
Sanna Tiivola
Puh. 050 407 9702
sanna.tiivola(at)vvary.fi

Tiedottaja
Erja Morottaja
Puh. 044 773 4700
erja.morottaja(at)vvary.fi

Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) on asunnottomien perustama, poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka toimii asunnottomien edunvalvojana ja edistää asunnottomuutta vähentävää politiikkaa.

http://vvary.fi/