Vailla vakinaista asuntoa ry ilmaisee huolensa, kuinka asunnottomuutta kokevat huomioidaan koronavirustilanteessa. Missä asunnoton voi viettää aikaansa, missä hän voi sairastaa, kuinka hoito toteutetaan tai minne mennä toipumaan, kun ei ole kotia?

Vva ry pyrkii varmistamaan omalta osaltaan, että asunnottomuutta kokevilla on joku paikka, mistä saa ruokaa, suojaa ja tietoa, kuinka menetellä koronavirustilanteessa.

Päiväkeskus Vepan toiminta keskittyy nyt asunnottomuutta kokevien palveluun ja kävijämääriä rajoitetaan niin, että pystytään toimimaan mahdollisimman turvallisesti koronatilanteen vuoksi.
Vepa on auki vielä tämän viikon normaalien aukiolojensa puitteissa. Ensi maanantaista lähtien Vepa sulkee ovensa muuton ja remontin vuoksi ja on kiinni kolme viikkoa.
Toiminta jatkuu uusissa tiloissa pääsiäisen jälkeen tiistaina 14.4. klo 8:00 ellei toisin ilmoiteta.
Vepan uusi osoite on Hämeentie 64.

Järjestöjen ylläpitämiä päiväkeskuksia on jo suljettu, mm. Elokolo ja Illuusia. Kun Vepa sulkee ovensa muuton vuoksi, asunnottomuutta kokevilla ei ole paikkaa, missä olla ja mistä saisi jotain syötävää. Vepassa on tarjottu päivittäin 60-70 lämmintä ateriaa ja kävijöitä on ollut päivän aikana parhaimmillaan kaksisataa.

Myös Vva ry:n pitämä yökeskus Kalkkers on toiminnassa ellei koronatilanteessa tapahdu ratkaisevaa muutosta. Kalkkers on kiinni muuton vuoksi 30.3.-2.4. ja avoinna taas perjantaina 3.4. klo 22:00 alkaen.
Kalkkersin uusi osoite on Hämeentie 64.

Helsingin kaupunki on ilmoittanut, että Hietaniemen palvelukeskus ja muut hätämajoitukset toimivat normaalisti.
Apulaispormestari Sanna Vesikansa muistuttaa, että ne ovat tärkeitä paikkoja myös korona-infon jakamiseen ja vakuuttaa, että asumispalvelut järjestetään kaikille tarvitseville.

– Teemme koko ajan toimia kaikkien helsinkiläisten, myös asunnottomien, huomioimiseksi pandemiassa, Vesikansa kertoo.

Tapaukset käsitellään yksilökohtaisesti tilanteen mukaan, ja esimerkiksi karanteeni voitaneen tarvittaessa järjestää kriisiasunnon tyyppisesti.

Vva ry:n huolena on yöpaikkojen riittäminen. Hietaniemenkadun ja Alppikulman hätämajoituspaikat ovat olleet muutenkin täynnä tämän talven aikana. Myös Kalkkersissa ja nuorten tukipiste Nuolessa on ollut joka yö täyttä.
Miten kaupunki on varautunut, kun Nuoli menee kiinni? Nuolessa on yöpynyt joka yö 15 nuorta kävijää.
Kalkkers on kiinni muuton vuoksi kuun vaihteessa muutaman yö. Kalkkersissa on ollut joka yö 25 kävijää.

Kävijöistä suuri osa on päihteitä käyttäviä henkilöitä, jotka ovat epidemioiden sattuessa erityisen haavoittuvassa asemassa. Heikko hygienia ja puutteelliset asumisolosuhteet lisäävät sairastumisriskiä. Asunnottomuutta kokevilla ja päihteitä käyttävillä on usein myös kroonisia sairauksia, esimerkiksi hengityselinsairauksia sekä maksa-, munuais- ja verenkiertoelimistön sairauksia ja ovat näin ollen koronatilanteessa riskiryhmässä.
Jalkautuville terveydenhoitoalan ammattilaisille olisi tällaisessa tilanteessa tarvetta.

HELSINGIN KAUPUNGIN OHJEISTUS KORONAVIRUSTILANTEESSA:

Jos asunnottomalla kävijällä on tilanne, jossa ei tiedetä miten toimia, otetaan yhteys Hietaniemen palvelukeskukseen puh. 09 3104 6628. Palvelu on avoinna maanantaista sunnuntaihin ympäri vuorokauden.

Asumisen tuen valmiuspuhelimeen korona-asioissa arkisin klo 8.15 – 16, p. 09- 310 43742, jos asumispalveluissa tapahtuu koronavirukselle altistuminen tai tartunnan saaminen.

Koronavirusepäilytilanteissa Helsingin koronavirusneuvonta palvelee helsinkiläisiä arkisin kello 7–20, p. 09 310 10024, iltaisin kello 20 jälkeen ja viikonloppuisin auttaa Päivystysapu, p. 116 117.

– Sosiaalipäivystys p. 0206 96006 (24/7)
– Kriisipäivystys p. 09 310 44222 (24/7)
– Helsingin kaupungin terveysneuvonta puh. 09 310 10023

Yleistä tietoa koronaviruksesta: valtakunnallinen puhelinneuvonta 0295 535 535 arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Kelan palvelupiste Kalasatamassa on suljettuna 13.3.-30.4.2020.
Henkilökunta Kelassa on kuitenkin töissä, ja etuuskäsittely jatkuu normaalisti.

THL:n ohjeistuksen mukaan:
✅Paras tapa suojautua virukselta on huolellinen käsien pesu vedellä ja saippualla.
✅Yskimällä hihaan tai nenäliinaan pidät huolta siitä, ettei infektio leviä.

 

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja
Sanna Tiivola
Puh. 050 407 9702
sanna.tiivola(at)vvary.fi

Tiedottaja
Erja Morottaja
Puh. 044 773 4700
erja.morottaja(at)vvary.fi

Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka toimii asunnottomien edunvalvojana ja edistää asunnottomuutta vähentävää politiikkaa.

http://vvary.fi/