”Asunnottomuus on moninainen ilmiö, joka harvoin on yksilön syytä. Vaikka periaatteessa kuka tahansa voi jäädä asunnottomaksi, asunnottomuuden riski koskettaa hyvin eri tavoin eri ihmisiä. Riski jäädä asunnottomaksi on suurempi pienituloisilla, maahanmuuttajataustaisilla sekä päihdesairailla ja mielenterveysongelmista kärsivillä. Kasvukeskuksissa korkeat vuokrat ja pula kohtuuhintaisista vuokra-asunnoista tuottavat asunnottomuutta.

Tätä projektia tehdessä tapasin yksin ja Sampo Lepistön kanssa monta asunnottomuutta kokenutta ihmistä. Tähän näyttelyyn tuli mukaan heistä kymmenen.
Näyttelyssä on kerrottuna lyhyesti heidän tarinansa niin kuin he itse kertovat. Osalla on jo asunto, osa asuu tilapäismajoituksessa, osa kriisimajoituksessa ja yksi autossaan.
Kaikki tarinat eroavat paljon toisistaan, mutta asunnottomia kohdatessa huomasimme sirpaleisen lapsuuden ja elämän toistuvan usein. Myös elämän yhtäkkiset onnettomuudet tai kriisit ovat olleet monelle syynä asunnottomuuteen.

Asunnottomuus ei määritä ihmistä. Meistä on ollut aivan mahtavaa päästä tutustumaan näihin upeisiin ihmisiin ja heidän tarinoihinsa. Iso kiitos siitä kaikille teille. <3

Asunnottomuus ei ole asia, jota kenenkään pitäisi joutua kokemaan. Yhteiskunta pitäisi olla rakennettu niin, että jokaiselle löytyy apua – myös silloin, kun ollaan jo kriisiytyneessä tilanteessa.
Ulla Pyyvaaran kirjassa Naamat eräs asunnoton sanoo: “Miten voimme estää elämää tapahtumasta”.
Emme mitenkään, mutta voimme tehdä asioita sen eteen, että jokainen meistä saisi tukea eikä joutuisi tilanteeseen ilman asuntoa.
Pyyvaara toimii Vailla vakinaista asuntoa ry:n asumisneuvojana.

Eräs asunnottomista kertoo hyvin, että on huomannut monessa asunnottomuuden toivottomuuden. He ovat vain tyytyneet kohtaloonsa, koska eivät tiedä tai osaa nähdä parempaa.
Asunnottomuuden taustalla vaikuttaa usein moni asia, ja vaikeudet kasautuvat heille, jotka ovat valmiiksi haavoittuvassa asemassa. Moni asunnoton hyötyisi moniammatillisesta avusta, ja sen saamisen tulisi olla helppoa. Esimerkiksi mielenterveyspalveluiden piiriin pääsee kuitenkin vasta kun on raitistunut, mutta eikö juuri riippuvuus ole usein mielenterveysongelmien seurausta?

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Vailla vakinaista asuntoa ry:n ja Y-säätiön kanssa

– Veera”.

Valokuvat: Veera Kontula
IG: @veerakontulanghetto
Esittelyteksti ja tarinat: Sampo Lepistö ja Veera Kontula
Twitter: Sampo Lepistö

Kuvat saivat ensiesityksen 17.10. Asunnottomien yössä Kansalaistorilla. Keskiviikkona 19.10. näyttely siirtyy Vva ry:n Vertais- ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vepaan, Helsingin Itä-Pasilaan, Ratamestarinkatu 6.