Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) järjestää tällä viikolla, 23.-27.8.2021 hyväntekeväisyyskampanja Sumppitempauksen, jolla tuetaan asunnottomuustyötä ja kehotetaan nauttimaan kahvi- tai teekupposen sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat tukena vaikeinakin hetkinä.

Sumppitempaus haastaa tänä vuonna kaikki halukkaat lahjoittamaan kahvipaketin Vva ry:n vertais- ja vapaaehtoiskeskus Vepaan, jossa asunnottomuutta kokevat voivat viettää aikaansa, levähtää, kertoa kuulumisiaan sekä saada vertaistyöntekijöiltä asioimisapua ja tukea sopiviin palveluihin hakeutumisessa. Vepassa tarjotaan kerran päivässä lämmin ruoka. Kahvia, teetä, mehua ja leipää on aina saatavilla.

Vepa toimii matalan kynnyksen periaatteella eli asunnottomuutta kokevat ovat sinne tervetulleita sellaisena kuin ovat. Päihtymys, kotipaikkakunta, kansallisuus tai oleskelustatus eivät ole esteenä sisäänpääsylle.
Vepan kautta ihmiset voivat varata ajan järjestön asumisneuvojalle ja maahanmuuttoasioiden asiantuntijalle sekä saada yhteyden liikkuvan tuen työntekijään. Kävijöille jaetaan lahjoitusvaatteita ja hygieniatuotteita, ja siellä on mahdollisuus pestä ja kuivata pyykkiä.
Vepassa työskentelee kolme vertaista.

Lahjoituskahvin suhteen toiveina olisi suodatinjauhatus, pehmeä maku eikä liian tumma paahto.
Kahvipaketin voi tuoda Vepaan maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9:00 -15:00 ja torstaisin klo 9:00-14:00.
Osoite on Ratamestarinkatu 6, 00520 Helsinki (Itä-Pasila). Puh. 050 443 1065, s-posti:
vepa@vvary.fi

Voit osallistua Sumppitempaukseen myös lahjoittamalla rahaa näiden ohjeiden mukaan:
☕️ Tekstaa oheisista haluamasi eurosumma 1/5/10/20/40 ja sana ”KOTI” (esimerkiksi: 5 KOTI) numeroon 16588
☕️ MobilePaylla numeroon 50144
☕️ Tilille www.vvary.fi/lahjoita-verkkokaupassa/

– Korona-aikana vertais- ja vapaaehtoiskeskuksessamme Vepassa on korostunut, kuinka perustarpeiden eli tilapäisen suojan, turvan, ruoan, juoman, vaatteiden ja hygienian lisäksi asunnottomuutta kokevilla kävijöillämme on ollut entistä suurempi tarve ihan vain jutella työntekijöidemme kanssa. Kahvikupin äärellä se sujuu luontevasti, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola kertoo.

­– Koronan vuoksi asunnottomuuden uhka on kohdannut sellaisia ihmisiä, jotka eivät ole välttämättä koskaan aiemmin joutuneet miettimään moista. He eivät ole enää selvinneet vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista, koska työpaikka tai oma yritys on voinut mennä alta. He eivät ole tienneet, mistä apua voisi lähteä hakemaan. Asumisneuvontamme kautta heidän tilanteitaan on päästy kokonaisvaltaisesti selvittelemään, Tiivola toteaa.

Vva ry ei ole sulkenut korona-aikana ainuttakaan palveluaan vaan on aina reagoinut ketterästi muuttuneisiin tilanteisiin ja varmistanut matalan kynnyksen palvelut turvaohjeistuksin toimimaan.

– Sumppitempauksen alkuperäisenä ideana oli elävöittää kaupunkikulttuuria ja haastaa kahviloita lahjoittamaan osa kahvimyyntituotoistaan hyväntekeväisyyteen, mutta viime ja tänä vuonna konseptia muutettiin, koska korona-aika on koetellut yrittäjiä kovalla kädellä, sanoo Vva ry:lle Sumppitempauksen ideoinut järjestösuunnittelija Vlada Petrovskaja.

–  Sumppitempaus on helppo tapa tehdä hyväntekeväisyyttä. Nyt kaikki voivat auttaa Vva ry:tä auttamaan asunnottomuutta kokevia konkreettisella tavalla eli lahjoittamalla kahvipaketin Vepan kävijöiden sumppihetkiin, Petrovskaja summaa.

Sumppitempaus järjestetään nyt seitsemättä kertaa. Se on esillä Instagramissa ja Facebookissa. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni tarttuu haasteeseen ja muistaa ennen kaikkea heitä, joille Vva ry:n matalan kynnyksen paikat tarjoavat apua ja joille kahvikupponen on erityisen tärkeä.
Vva ry:llä on käytännössä todettu, että kahvilla on suuri merkitys asunnottomuutta kokeville.

  • Kuppi kahvia piristää.
  • Kuppi kahvia lämmittää.
  • Kuppi kahvia antaa luvan istahtaa hetkeksi.
  • Kuppi kahvia tarjoaa mahdollisuuden levähtää.
  • Kuppi kahvia on hyvä tapa kohdata toinen ihminen.
  • Kuppi kahvia voi pelastaa elämän.

Sumppitempauksen hengessä haastamme kaikki myös tukemaan kahvilayrittäjiä eli käymään kahviloissa (muistetaan turvavälit ja maskit), ostamaan kupin kahvia tai teetä, ottamaan siitä kuva, postaamaan se sosiaalisen median kanaville (Facebook ja Instagram) hashtagillä #sumppitempaus ja haastamaan ystäviä, sukulaisia, päättäjiä ja julkkiksia osallistumaan. Haastakaa mukaan myös työpaikkojanne ja oppilaitoksianne sekä muita järjestöjä ja firmoja. Näin lisäämme tietoisuutta asunnottomuudesta.
Sumppitempauksesta saadut varat käytetään Vva ry:llä asunnottomuutta kokevien suoraan auttamistyöhön.
Rahankeräysluvan nro: RA/2021/964. Keräyslupa on voimassa toistaiseksi Suomen alueella Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja
Sanna Tiivola
Puh. 050 407 9702
sanna.tiivola(at)vvary.fi

Järjestösuunnittelija
Vlada Petrovskaja
Puh. 050 407 9703
vlada.petrovskaja(at)vvary.fi

Vailla vakinaista asuntoa ry on asunnottomien vuonna 1986 perustama asunnottomien etuja valvova järjestö, joka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Vva ry:n perimmäisenä ajatuksena on, että asunto on ihmis- ja perusoikeus, eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa.

http://vvary.fi/