Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) järjestää syyskuun alkajaisiksi 1.-11.9.2022 hyväntekeväisyyskampanja Sumppitempauksen. Tänä vuonna haastamme ihmisiä lahjoittamaan kahvipaketin asunnottomuutta kokevien päiväkeskukseen Vepaan ja miettimään omia asenteitaan asunnottomuutta kokevia ihmisiä kohtaan.

Jotkut ihmiset saattavat pelätä tai suhtautua muuten negatiivisesti asunnottomuutta kokeviin ihmisiin ja asunnottomuuteen liittyviin lieveilmiöihin. Negatiivinen suhtautuminen kumpuaa usein pelosta tuntematonta kohtaan. Ongelmat eivät kuitenkaan poistu sillä, että lyhytnäköisesti syitä tai syyllisiä haetaan vääristä tahoista eli niistä, jotka palveluja tarjoavat erityisryhmille.

– Tuomitsemme ihmisiä liian helposti emmekä vaivaudu miettimään mahdollisia syitä, mitkä ovat esimerkiksi johtaneet joidenkin kohdalla siihen, että ollaan jääty asunnottomiksi. Tarkoitushakuinen vastakkainasettelu heikoimmassa yhteiskunnallisessa asemassa olevien ihmisten kustannuksella on ala-arvoista eikä paranna kenenkään tilannettaan. Näin lietsotaan ainoastaan ennakkoluuloja ja hajotetaan inhimillistä yhteiskuntaa, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola kertoo.

­– Olemme saaneet itsekin kokea, että nimbyily valitettavasti elää ja voi hyvin. Asunnottomuutta kokevien palveluja ei haluta oman elämänpiirin läheisyyteen. Unohdetaan, että myös asunnottomuutta kokevat ovat kansalaisiamme ja kaupunkilaisiamme. Heidän pitää saada olla ja elää joukossamme. Eikä ole heitä ja meitä. On vain meitä, Tiivola muistuttaa.

Sumppitempaus järjestetään nyt kahdeksatta kertaa. Tarkoituksena on, että mahdollisimman moni tarttuu haasteeseen ja muistaa ennen kaikkea heitä, joille Vva ry:n matalan kynnyksen palvelut tarjoavat apua ja joille kahvikupponen on erityisen tärkeä.

Tule piipahtamaan Vepassa ja tuo mukanasi kahvipaketti. Lahjoitus tulee tarpeeseen, sillä päiväkeskuksessa käy päivittäin satakunta ihmistä sumpilla ja ruokailemassa.
Lahjoituskahvin suhteen toiveina olisi suodatinjauhatus ja vaalea paahto.
Kahvipaketin voi tuoda Vepaan maanantaisin, tiistaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 9:00 -19:00 ja torstaisin klo 9:00-14:00 ja 17:00-19:00.
Osoite on Ratamestarinkatu 6, 00520 Helsinki (Itä-Pasila). Puh. 044 704 4310
, s-posti: vepa@vvary.fi

Asunnottomuutta kokevat ja kokeneet ovat tervetulleita Vepaan sellaisena kuin ovat. Päihtymys, kotipaikkakunta, kansallisuus tai oleskelustatus eivät ole esteenä sisäänpääsylle.
Vepassa kävijät saavat vertaistukea sekä voivat varata ajan järjestön asumisneuvojalle ja maahanmuuttoasioiden asiantuntijalle sekä saada yhteyden liikkuvan tuen työntekijään. Kävijät saavat aamupalan, kaksi lämmintä ateriaa, lahjoitusvaatteita ja hygieniatuotteita, keskustelu- ja asioimisapua sekä mahdollisuuden pestä ja kuivata pyykkiä. Kahvia, teetä, mehua ja leipää on aina saatavilla.

Voit osallistua Sumppitempaukseen myös lahjoittamalla rahaa näiden ohjeiden mukaan:
☕️ Tekstaa oheisista haluamasi eurosumma 1/5/10/20/40 ja sana ”KOTI” (esimerkiksi: 5 KOTI) numeroon 16588
☕️ MobilePaylla numeroon 50144
☕️ Tilille www.vvary.fi/lahjoita-verkkokaupassa/

Sumppitempauksen hengessä haastamme kaikki myös ottamaan kuvan omasta sumppihetkestä, postaamaan se sosiaalisen median kanaville (Facebook ja Instagram) hashtagillä #sumppitempaus ja haastamaan ystäviä, sukulaisia, päättäjiä, julkkiksia, työnantajia, firmoja ja järjestöjä osallistumaan. Näin saamme lisättyä tietoisuutta asunnottomuudesta.
Sumppitempauksesta saadut varat käytetään Vva ry:llä asunnottomuutta kokevien suoraan auttamistyöhön.
Rahankeräyslupamme nro: RA/2021/964. Keräyslupa on voimassa toistaiseksi Suomen alueella Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Suomessa vailla vakinaista asuntoa on 3 948 ihmistä. Ulkona, rappukäytävissä ja ensisuojissa yöpyy 655 ihmistä. Pitkäaikaisasunnottomia on 1 318.
Vailla vakinaista asuntoa ry tekee työtä, jotta heille kaikille toteutuisi #oikeusasuntoon.

 

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja
Sanna Tiivola
Puh. 050 407 9702
sanna.tiivola(at)vvary.fi

Järjestösuunnittelija
Vlada Petrovskaja
Puh. 050 407 9703
vlada.petrovskaja(at)vvary.fi

Vailla vakinaista asuntoa ry on asunnottomien vuonna 1986 perustama asunnottomien etuja valvova järjestö, joka on puoluepoliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Vva ry:n perimmäisenä ajatuksena on, että asunto on ihmis- ja perusoikeus, eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteissa.

http://vvary.fi/