Keskiviikkona 13.10. aamulla töihin kulkiessa voi Helsingin puistoissa törmätä kodikkaasti pedattuihin penkkeihin. Vailla vakinaista asuntoa ry:n puistoihin levittyvä teos haluaa tehdä näkyväksi asunnottomuuden, jolle on helppo sulkea silmänsä arjessa.

– Asunnottomuutta kokevat ihmiset halutaan sulkea oman elämänpiirin ulkopuolelle ajatuksella: ”Poissa silmistä, poissa mielestä”. Esimerkiksi asunnottomuutta kokevien palveluiden tai asumisyksiköiden sijoittaminen niin sanottujen tavallisten ihmisten asuinalueille kaatuu valitettavan usein naapuruston vastustukseen. Me halusimme tuoda asunnottomuuden näkyviin, toiminnanjohtaja Sanna Tiivola Vva ry:stä kertoo.

Vailla vakinaista asuntoa ry pitää tärkeänä, että jokainen henkilö kohdataan heidän elämäntilanteessaan ilman leimoja. Asunnottomuuteen vaikuttaa yhteiskunnassa yleisesti vallitsevat asenteet ja vallalla olevat käsitykset heikoimmassa asemassa olevien ihmisten auttamisesta.

– Monelle meistä on itsestään selvää, että pääsemme illan päätteeksi nukkumaan puhtaisiin lakanoihin. Asunnottomuutta kokevat ihmiset voivat siitä vain unelmoida, Tiivola sanoo.

Vailla vakinaista asuntoa ry muistuttaa, että asunnottomuus on olosuhde, ei kenenkään ihmisen ominaisuus tai oma valinta.

– Suomessa 4 341 ihmistä on vailla vakinaista asuntoa. Eriarvoisuus ja pula kohtuuhintaisista asunnoista ovat asunnottomuuden merkittävimpiä syitä. Asunto on kuitenkin perusoikeus, eikä sen puuttumista voida hyväksyä missään olosuhteessa, Tiivola jatkaa.

Sänky ilman kotia -teos käynnistää keräyksen, jolla voi lahjoittaa rahaa Vailla vakinaista asuntoa ry:n toimintaan. Kampanja huipentuu Asunnottomien yölle, jota vietetään sunnuntaina 17.10. YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä.

– Asunnottomien yössä mennään tänä vuonna ulkopuolisuuden lähteille. Monessa tapauksessa yhteiskunnasta syrjäyttäminen on asunnottomuuden syynä. Kun kohtuuhintaisia asuntoja ei ole tarpeeksi eikä yhteiskunnassa asumista toteuteta käytännön tasolla ihmisoikeutena vaan sananpartena, huono-osaisimmat jäävät ulkopuolelle. Mitä kauemmin ihminen on asunnottomana, sitä vaikeampaa on päästä asuntomarkkinoille, Tiivola kertoo.

Tue Vailla vakinaista asuntoa ry:n toimintaa lahjoittamalla tekstiviestillä valitsemasi summa (1/5/10/20/40 € ja sana ”KOTI”, esimerkiksi 10 KOTI) numeroon 16588, MobilePaylla numeroon 50144 tai lahjoitustilille DABAFIHH FI95 800017 70 5353 01. Keräysluvan numero: RA/2021/964.

Sänky ilman kotia -teokseen haettiin inspiraatiota asunnottomuutta kokevien omista teksteistä. Vva ry:n päiväkeskus Vepassa on kyniä ja isoja julistepapereita, joihin kävijät saavat kirjoittaa ajatuksiaan.
Missä mä lepään kun pitää pysyä liikkeellä että saa perustarpeet täytettyä. Ostareilta, kauppakeskuksista ja puistonpenkeiltäkin tullaan häätämään, heti.”

Lisätietoja:

Toiminnanjohtaja Sanna Tiivola, puh. 050 407 9702 ja sanna.tiivola@vvary.fi

Viestintäpäällikkö Erja Morottaja, puh. 044 773 4700 ja erja.morottaja@vvary.fi

Liitteenä kuvia teoksesta, kuvaaja Benjamin Ilmoni.

 

VAILLA VAKINAISTA ASUNTOA RY

Vailla vakinaista asuntoa ry vuonna 1986 asunnottomien itsensä perustama voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Vva ry toimii asunnottomien edunvalvojana.
Yhteiskunnallisella tasolla järjestö pyrkii vaikuttamaan lainsäädäntöön ja yksilötasolla auttamaan kunkin asunnottoman tilannetta. Kaiken toiminnan tavoitteena on, että jokaiselle järjestyy ihmisarvoinen asumispaikka kohtuullisessa ajassa. Kunnes sopiva asumisratkaisu löytyy, Vva ry:n matalan kynnyksen palvelut pitävät huolen, ettei kenenkään tarvitsisi jäädä ilman tilapäistä suojaa, turvaa, ruokaa, vaatetta ja ensiapua sekä neuvontaa ja ohjausta palveluiden pariin. Asunnon ohella myös ne kuuluvat ihmisten perusoikeuksiin.

Vva ry muistuttaa, että kaikkien väestöryhmien hyvinvointi ja osallisuus ovat yhteiskunnan sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden näkökulmasta ratkaisevia asioita. Eriarvoisuus on yksi asunnottomuuden merkittävimmistä syistä. Uskottavan asunnottomuuspolitiikan ehtona on eriarvoisuuden vähentäminen.

FAKTOJA ASUNNOTTOMUUDESTA:

  • 4341 yksinelävää asunnotonta (-259)
  • Perheitä/pariskuntia 201 (-63), joissa 227 lasta (-48)
  • Pitkäaikaisasunnottomia 1054 (+93)
  • Alle 25-vuotiaita 854 (+4)
  • Naisia 1065 (-125)
  • Maahanmuuttajia 963 (-133)
  • Ulkona, rappukäytävissä ja ensisuojissa yöpyi 721 ihmistä
  • Asunnottomista yli puolet on pääkaupunkiseudulla:
    Helsingissä oli 1 534 (-144), Espoossa 429 (-28) ja Vantaalla 227 (-45)
  • Syrjäytyminen ja asunnottomuus ovat vahvasti sukupuolittuneita. Tilastojen mukaan yli 75 prosenttia asunnottomista on miehiä, ja miehet ovat suuremmassa syrjäytymisvaarassa kuin naiset.