Puolella miljoonalla ihmiselle Suomessa on vakavia toimeentulovaikeuksia eivätkä heidän tulonsa riitä välttämättömiin menoihin ja kohtuulliseen kulutukseen. Eriarvoisuuden torjunnassa perusturvan korottaminen on välttämätön keino. Vähimmäistoimeentulosta ihmisoikeuskysymyksenä muistuttaa myös Suomessa viikon vaihteessa vieraileva bussikiertue.

Vähimmäistoimeentulo on yksi Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin periaatteista, mutta sen toimeenpanoon tarvittaisiin vahvempia välineitä. Tämän vuoksi bussikiertue perusturvan puolesta matkaa ympäri Eurooppaa. Perjantaina bussi on Tampereelle, josta se jatkaa Turkuun lauantaina. Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) tukee kiertueen tavoitteita ja osallistui bussin vastaanottamiseen keskiviikkona Helsingissä.

Kysymys perusturvasta ja sen tasosta koskettaa myös Suomea. Suomi on saanut useita huomautuksia Euroopan neuvostolta perusturvan riittämättömästä tasosta.

–        Toimeentulo on ihmisoikeuskysymys. Myös Suomessa on korjattavaa: perusturva on niin matala, ettei se riitä usein edes välttämättömiin menoihin puhumattakaan kohtuullisesti kulutuksesta, sanoo Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola.

Tämän päivän Suomessa köyhyys ja asunnottomuus kietoutuvat yhteen. Korkeat vuokrat ja perusturvan matala taso aiheuttavat sen, että perusturvalla elävät joutuvat turvautumaan toimeentulotukeen ja yhä useammalla on vaikeuksia selviytyä asumiskustannuksista. Tämä johtaa pahimmillaan asunnon menettämiseen.

–        Köyhyys lisää asunnottomuuden riskiä. Vähentämällä köyhyyttä pienennetään myös asunnottomuuden riskiä. Kohtuuhintaisen asuntorakentamisen lisäksi tarvitaan tuntuva korotus perusturvaan. Sipilän hallitus on toiminut päinvastoin ja leikannut perusturvasta, kommentoi Tiivola.

Vva ry katsoo, ettei eriarvoisuutta voida torjua korottamatta perusturvaa. Siksi yhdistys tukee kansalaisaloitetta takuutulosta, joka nostaisi perusturvaetuudet noin 1000 euroon kuukaudessa. Hallituksen ajatukseen eriarvoisuuden vähentämisestä kustannusneutraalisti yhdistys ei yhdy.

–        Tervehdimme ilolla useita hallituksen eriarvoisuustyöryhmän ehdotuksia. Emme kuitenkaan allekirjoita ajatusta, jonka mukaan eriarvoisuutta voidaan torjua kustannusneutraalisti. Lisäksi kysymystä kustannuksista tulisi tarkastella yhtä hallituskautta pidemmälle syklillä. Eriarvoisuuden torjunta maksaa nyt, mutta tulevaisuudessa se maksaa itsensä takaisin, kun köyhyyden aiheuttamat terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät ongelmat vähenevät. Valtion on uskallettava investoida kansalaistensa hyvinvointiin,” Tiivola linjaa.

Lisäksi yhdistys on huolissaan kehityksestä, jossa perusturvan vastikkeellisuutta lisätään aktiivisuusehtojen ja muiden velvoitteiden kautta.

–        Kuinka monella asunnottomalla on mahdollisuus täyttää aktiivimallin ehdot? Onko kohtuullista olettaa ihmisen käyvän kursseilla ja hakevan töitä ilman asuntoa? Jotkut sinnittelevät työelämässä jopa ilman asuntoa, mutta kaikilta sitä ei voida odottaa. Asunnottomat ovat vain yksi esimerkki ihmisryhmästä, joille ehdot muodostuvat kohtuuttomiksi, päättää Tiivola.

—–

Lisätietoja kannanotosta:

Tiedottaja
Katri Immonen
Puh. 044 773 4700
katri.immonen@vvary.fi
Vailla vakinaista asuntoa ry

Lisätietoja Takuutulo-aloitteesta ja European Minimum Income Journey -bussikiertueesta:

Jiri Sironen
Puh. 040 450 9077
jiri.sironen@ehyt.fi
EAPN-FIN – Suomen köyhyyden ja syrjäytymisen vastainen verkosto