KUN HAET ASUNTOA

Vuokra-asuntoja tarjoavat yleishyödylliset toimijat (esim. kaupungit ja kunnat, M2-kodit, Setlementtiasunnot), vuokra-asuntoyhtiöt (esim. eläkekassat, Lumo ja Sato, jolla myös yleishyödyllisiä kohteita) sekä yksityiset vuokranantajat. Yleishyödyllisistä kohteista tarjotaan asuntoa eniten tarvitseville. Asuntoyhtiöt ja muut yksityiset vuokranantajat etsivät luotettavia vuokralaisia, jotka maksavat vuokrat ajallaan. Voit itse
vaikuttaa mahdollisuuksiisi löytää asunto.

Täytä hakemus huolellisesti. Mieti tarkasti, mitä kirjoitat hakemuksen avoimeen kenttään, usein se osoittaa asunnon tarpeesi kiireellisyyden.

Kokoa ja toimita tarvittavat liitteet. Yleishyödyllisissä kohteissa voidaan pyytää liittämään hakemukseen esimerkiksi verotodistus tai todistus opiskelupaikasta. Tarkista, pitääkö liitteet toimittaa asuntoa hakiessa vai vasta kun asuntoa tarjotaan.

Tarkista, että hakemuksesi on voimassa. Asunnontarjoajasta riippuen hakemus vanhenee joidenkin kuukausien kuluessa ja se on uusittava itse.

Hae asuntoa laajasti ja joustavasti, ei vain tiettyjä alueita tai ominaisuuksia. Esimerkiksi Helsingin kantakaupungista vapautuu kaupungin asuntoja harvoin ja vaatimus hissistä kaventaa asuntovalikoimaa.

Vakuuta vuokranantaja. Vuokranantaja saa tarkistaa hakijan luottotiedot, parasta siis kertoa luottotietomerkinnästä itse. Yritä osoittaa, että velat ovat hoidossa, esimerkiksi esittämällä maksusuunnitelma.

Maksuhäiriömerkintä ei saa estää asunnon saamista yleishyödyllisistä kohteista.

Hoida vuokravelka, jos pystyt. Vuokravelka on yleensä este asunnonsaannille, ellet osoita halua korjata tilanne. Tee maksusuunnitelma entisen vuokranantajan kanssa tai ota yhteyttä velkaneuvontaan.

Osoita tavoite kuntoutua ja panna asiat kuntoon, jos asumishistoriassasi on asunnon saantia vaikeuttavia asioita (esim häätöjä tai velkaa).  Esimerkiksi A-klinikka-kontakti, hoitosuhde mielenterveyspalveluissa tai maksusuunnitelma velkojen hoitamiseksi viestii tavoitteesta.

Vältä hämäriä vuokranantajia. Vaadi, että vuokrasopimus ja muut sopimukset tehdään kirjallisena ja pyydä kuitti kaikista maksuista, jotka olet maksanut. Älä maksa kohtuuttomia välityspalkkioita.

Jos olet maahanmuuttaja, voit hakea yleishyödyllistä vuokra-asuntoa, kun oleskelusi on pysyvää. EU-kansalaisilla tähän riittää oleskelun rekisteröinti ja kuuluminen Suomen sosiaaliturvan piiriin, EU:n ulkopuolelta tulevilla vähintään vuoden oleskelulupa.

NÄMÄ LISÄÄVÄT HAKEMUKSESI KIIREELLISYYTTÄ

Selkeä asunnottomuus (poste restante -osoite) tai riski jäädä asunnottomaksi.

Pitkäaikaisasunnottomuus. Yli vuoden kestänyt tai toistuva asunnottomuus katsotaan pitkäaikaiseksi.

Pienituloisuus on keskeisimpiä perusteita asunnon myöntämiselle.

Nykyisen asunnon puutteellinen kunto, soveltumattomuus tai asuntoon liittyvät riskit (sisäilmaongelmat, terveysriskit, esteellisyys). Varaudu esittämään lääkärintodistus tai muu dokumentti!

Asunnottomuudesta aiheutuvat terveyteen liittyvät riskit. Esimerkiksi sairaus, jota asunnottomuus pahentaa tai jonka hoito ja kontrollointi on vaikeaa asunnottomana.

Häätöuhka vuokranantajan puolelta tai määräaikainen vuokrasopimus (esim. vuokranantaja haluaa asunnon omaan käyttöönsä, asuntoon tulossa remontti, joka pakottaa muuttamaan tai nostaa merkittävästi vuokraa).

Lapsen etu. Asunnottomat lapsiperheet asutetaan kriisiasuntoihin. Lainvoimainen huoltajuus lisää hakemuksen kiireellisyyttä. Erotilanteessa hanki lastenvalvojan vahvistama sopimus yhteishuoltajuudesta ja erittele lasten tapaamiset hakemuksessa. Huom! Etävanhemman asumistuki lasketaan yhden asukkaan mukaan, vaikka kyseessä olisi lastenvalvojan vahvistama vuoroasuminen.

Kun muutat paikkakunnalta toiselle, opiskelu- tai työpaikka edistää asunnon saantia.