VINKKEJÄ ASUNNONHAKUUN

Vuokra-asuntoja tarjoavat valtion korkotuetut (ARA-rahoitteiset) yleishyödylliset toimijat (esimerkiksi kaupungit ja kunnat, M2-kodit, A-kruunu Oy ja Setlementtiasunnot), vuokra-asuntoyhtiöt (esimerkiksi eläkekassat, Lumo ja Sato) sekä yksityiset vuokranantajat. Yleishyödyllisistä kohteista tarjotaan asuntoa eniten tarvitseville. Asunnontarjoajat ja yksityiset vuokranantajat etsivät luotettavia vuokralaisia, jotka maksavat vuokrat ajallaan.

Täytä hakemus huolellisesti. Mieti tarkasti, mitä kirjoitat hakemuksen avoimeen kenttään. Usein se osoittaa asunnon tarpeesi kiireellisyyden.

Hae asuntoa laajasti ja joustavasti.
Pohdi, mitkä ominaisuudet asunnossa ja taloyhtiössä ovat välttämättömiä elämisesi kannalta (esimerkiksi esteettömyys ja hissi, jos sinulla on liikuntarajoitteita). Älä kuitenkaan rajaa hakua liikaa.
Mitä laajemmin ja joustavammin haet, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on saada asunto nopeasti.
Hae asuntoa myös mahdollisimman laajalta alueelta, jotta mahdollisuutesi asunnon saamiseen paranevat.

Toimita tarvittavat liitteet.
Yleishyödyllisissä kohteissa hakemuksen liitteeksi voidaan vaatia esimerkiksi verotodistus tai todistus opiskelupaikasta. Tarkista, pitääkö liitteet toimittaa jo asuntoa hakiessa vai vasta kun asuntoa tarjotaan.

Vakuuta vuokranantaja.
Vuokranantaja saa tarkistaa hakijan luottotiedot. Kerro rehellisesti, jos sinulla on luottotietomerkintöjä. Yritä osoittaa, että velat ovat hoidossa. Maksusuunnitelma katsotaan usein eduksi.

Muista tarkistaa, että asuntohakemuksesi on voimassa!
Asunnon tarjoajasta riippuen hakemus vanhenee noin 3-6 kuukauden kuluessa ja se on uusittava itse.

Hoida mahdollinen vuokravelka.
Vuokravelka voi monesti olla esteenä asunnon saannille. Tee maksusuunnitelma yhteistyössä entisen vuokranantajan ja sosiaalityöntekijän kanssa. Ota tarvittaessa yhteyttä velkaneuvontaan.

Osoita tavoitteesi kuntoutua ja järjestää asiasi.
Asunnon saamista voi vaikeuttaa, jos sinulla on taustalla esimerkiksi häätöjä tai velkaa. Esimerkiksi virallinen kuntouttava taho sekä maksusuunnitelma velkojen hoitamiseksi viestii tavoitteestasi  kuntoon.

Ole tarkkana vuokranantajan kanssa.
Vaadi, että vuokrasopimus ja muut sopimukset tehdään kirjallisina.
Muista, että sinulla on vuokralaisena laissa määrättyjä oikeuksia (Laki asuinhuoneiston vuokrauksesta 481/1995). Pyydä kuitti kaikista maksuista, jotka olet maksanut. Älä maksa kohtuuttomia välityspalkkioita. Oikeuksien lisäksi sinulla on vuokralaisena myös velvollisuuksia ja vastuita.

Vuokralainen on aina vastuussa asuntonsa kunnosta.
Jos et ole Suomen kansalainen, voit hakea yleishyödyllistä vuokra-asuntoa, kun oleskelusi on pysyvää.
EU-kansalaisilla tähän riittää oleskelun rekisteröinti ja kuuluminen Suomen sosiaaliturvan piiriin. EU:n ulkopuolelta tulevilla maahanmuuttajilla vaaditaan vähintään vuoden oleskelulupa.

Muista tarkistaa, että asuntohakemuksesi on voimassa! Asunnon tarjoajasta riippuen hakemus vanhenee noin 3-6 kuukauden kuluessa ja se on uusittava itse.

KUN HAET ASUNTOA – Vinkkejä asunnonhakuun

Asuntohakemuksen kiireellisyyteen vaikuttavia asioita

Nämä asiat kannattaa tuoda selkeästi ilmi asuntohakemuksessa:

Selkeä asunnottomuus (poste restante-osoite) tai riski jäädä asunnottomaksi.

Pitkäaikaisasunnottomuus. Yli vuoden kestänyt tai toistuva asunnottomuus katsotaan pitkäaikaiseksi.

Pienituloisuus on keskeisimpiä perusteita asunnon myöntämiselle.
Tuo ilmi esimerkiksi mahdollinen työttömyys ja/tai jos saat toimeentulotukea.

Itsenäistymisen tarve. Esimerkiksi nuoren ihmisen itsenäistyminen oman asunnon avulla katsotaan tärkeäksi.

Lapset ja huoltajuus. Jos sinulla on lapsi tai useampia lapsia, joita tapaat säännöllisesti, on perusteltua saada asunto mahdollisimman nopeasti. Myös lasten lukumäärä ja ikä kannattaa tuoda ilmi. Lainvoimainen huoltajuus ja yhteishuoltajuus lisäävät hakemuksesi kiireellisyyttä.

Opinnot, koulutus ja työsuhteet. Tuo hakemuksessa ilmi, jos opiskelet tai käyt töissä tai kuntouttavassa työtoiminnassa. On myös hyvä tuoda ilmi omaa asumishistoriaa ja mahdollista koulutustaustaa.

Sairaudet ja liikuntarajoitteet. Jos sinulla on toimintakykyysi vaikuttavia diagnosoituja sairauksia ja/tai liikuntarajoitteita, ovat ne perusteita asunnon saamiselle. Tuo hakemuksessa ilmi, miten sairaudet vaikuttavat elämääsi. Varaudu esittämään lääkärintodistus.

Vailla vakinaista asuntoa ry

OTA MEIHIN YHTEYTTÄ:
Asumisneuvoja
Ulla Pyyvaara
Puh. 050 443 0102

Toimisto
toimisto@vvary.fi
Puh. 044 704 4310

Maahanmuuttoasioiden asiantuntija
Heini Puurunen
Puh. 044 260 3818

Opas on printattavissa tästä linkistä PDF-muodossa.

KUN HAET ASUNTOA (4)