Maanantaina 25.11.2019 klo 18:00 alkaen Helsingin kaupunginmuseossa (Aleksanterinkatu 16) järjestetään keskustelutilaisuus asunnottomuuden ajattomuudesta, ilmenemismuodoista ja yksilöiden ja yhteisöjen kokemuksista asunnottomuuden voittamiseksi.

Mukana keskustelemassa ovat tohtori Ilkka Taipale, apulaispormestari Sanna Vesikansa, projektipäällikkö Päivi Malmivaara (nuorten katuasunnottomuus), palvelujohtaja Sanni Joutsenlahti (päihteettömät asumispalvelut), ohjelmapäällikkö Jari Karppinen (asunnottomuuden ennaltaehkäisy) ja toiminnanjohtaja Sanna Tiivola (Vailla vakinaista asuntoa ry). Mukana myös Hima & Stradan katuoppaat Emma Vuorinen ja Ari Huldén. Moderaattorina erityisasiantuntija Peter Fredriksson. Tilaisuuden avaa kaupunginmuseon johtaja Tiina Merisalo.

Marraskuun liikkeen ajoista lähtien on synnytetty laaja yhteistyö asunnottomuuden vähentämiseksi, on rakennettu matalan kynnyksen palveluja, vertaistuen verkostoja ja asunto ensin – asumisratkaisuja. Mutta onko mikään muuttunut harjulaisessa maisemassa? Miksi niin moni nuori syrjäytyy? Miksei mielenterveyden palveluja saada kuntoon? Missä ovat edulliset ja turvalliset asunnot?

Minuuden riistosta kohti oman elämänsä haltuunottoa -keskustelutilaisuus on osana Kaupunginmuseon Pullopostia kurvista -näyttelyä. Näyttely pohjautuu itseoppineen kirjoittajan ja perinteen kerääjän, mutta myös asunnottoman alkoholistin Johan Knut Harjun (1910-1976) muistikirjoihin. Harjun elämäntyö on osa ulkopuolisuuden, juurettomuuden ja asunnottomuuden suomalaista historiaa. Se on samalla eloonjäämiskamppailua, kanssakulkijoiden ihmisarvon puolustamista, laitosvaltaisen järjestelmän ja pakkohoidon haastamista.

”Ei minua paranna moraalisaarnat, ei poliisi, eikä oikeusistuin. Normaali suhtautuminen minuun riittää”

J.K. Harju, 1971