Juontajana Meeri Koutaniemi, esiintyjänä mm. Jarkko Martikainen

Asunnottomien yötä vietetään 17. lokakuuta YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä Helsingissä ja ympäri Suomea. Asunnottomien yö on Suomen suurin vuosittain toistuva sosiaali- ja terveyspoliittinen tapahtuma. Tänä vuonna Helsingin tapahtuma järjestetään koronatilanteen vuoksi virtuaalisena yhteistyössä Kansallismuseon kanssa kello 16-20. Kansallismuseossa on esillä Muumien 75-vuotisnäyttely Rohkeus, rakkaus, vapaus, joka tarjoaa kävijöille pohdittavaa ihmisyydestä ja suomalaisen yhteiskunnan arvoista. Asunnottomien yö -tapahtumalla halutaan muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja että meillä kaikilla on oikeus omaan kotiin. Asunnottomien yön suojelijana toimii Tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Asunnottomien yön teemana on tänä vuonna Oma koti hurjan kallis. Tarkoituksena on nostaa esiin asumis- ja velkaneuvontaa eli annetaan käytännön apua ja neuvoja, miten toimia asunnottomuusuhan alla, miten pysäyttää velkaantumisen kierre ja miten päästään omaan elämäntilanteeseen sopivaan asuntoon kiinni. Koronakriisin seurauksena moni on tilanteessa, ettei enää selviä vuokranmaksuista ja asumiskustannuksista, koska esimerkiksi työpaikka tai oma yritys ovat voineet mennä alta. Vuokranmaksuihin tulee häiriöitä, ihmiset velkaantuvat, häätömäärät kasvavat ja ihmisiä jää asunnottomiksi. Tilanne voi olla monelle uusi eivätkä he tiedä, mistä lähteä hakemaan apua.  Ennaltaehkäisyyn ja taloudellisista syistä johtuvan asunnottomuusuhan varhaiseen tunnistamiseen tulisi panostaa nyt mahdollisimman pian. Jos merkit tunnistetaan varhain, voidaan tilanteeseen puuttua ajoissa, mikä turvaa asumista ja ehkäisee vakavampien velkakierteiden syntymistä.

ASUNNOTTOMIEN YÖN HELSINGIN TAPAHTUMAN OHJELMA 17.10.2020 KLO 16 ALKAEN

Tapahtuman juontajana toimii valokuvaaja, toimittaja Meeri Koutaniemi.

Koronavirustilanteen vuoksi Helsingin päätapahtuma järjestetään virtuaalisesti Kansallismuseon tiloissa, Helsingin Töölössä. Virtuaalitapahtuman ohjelma-aika on 16-20. Ohjelmaa pääsevät kaikki halukkaat seuraamaan linkin kautta. Seuraa ohjelmaa 17.10.2020 klo 16 eteenpäin tapahtuman sivustolla: https://event.prospectumlive.com/asunnottomien-yo

Lähetys on nähtävillä eri toimijoiden toimipisteissä eli myös digittömät asunnottomuutta kokevat pääsevät seuraamaan ohjelmaa.

16:00 Asunnottomien yön avauspuheenvuoro, Kansallismuseon ylijohtaja Elina Anttila.
16:15 Puheenvuoro: Takuusäätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila
16:30 Musiikkiesitys: #suojaton2020-kampanjan tunnusbiisi Onnellisen kansan laulu
16:35 Puheenvuoro: Asunnottomuuden väliinputoajat ja koronakriisin vaikutuksen asunnottomuuteen, Vailla vakinaista asuntoa ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola
16:45 Arska-patsaan jako, Suoja-Pirtti ry
16:50 Videoita Asunnottomien yön toimijoilta
17:00 Paneelikeskustelu ”Oma koti hurjan kallis”. Paneelissa käsitellään mm. osallisuutta, koronakriisin vaikutuksia asunnottomuuteen ja ihmisten velkaantumiseen sekä digitaalisuutta yhdenvertaisuuden näkökulmasta.
Meeri Koutaniemen kanssa paneelia juontaa Mia Juselius Kriminaalihuollon tukisäätiöstä. Keskustelijoina: Elina Anttila – ylijohtaja, Kansallismuseo, Jussi Lehtonen – Matalan kynnyksen toiminnan esimies ja asumispalvelupäälikkö, Vailla vakinaista asuntoa ry, Pia Lohikoski – kansanedustaja, Leo Stranius – Helsingin kaupunginvaltuutettu, Minna Mattila – viestintäpäällikkö, Takuusäätiö ja Siiri Winter – asumisneuvoja, Y-säätiö
18:00 Ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen tervehdys
18:05 Live-tunnelmia Asunnottomien yön eri toimijoiden tapahtumista
18:20 Musiikkiesitys: Tarmo ja Teemu
18:35 Videoita Asunnottomien yön toimijoilta
18:40 Musiikkiesitys: Jarkko Martikainen
19:00 Asunnottomien yön tuli sytytetään. Tulen sytyttäjinä Hima & Stradan katuoppaat Poitsu ja Huli
19:15 Musiikkiesitys: Arthur The Marcher
19:45 Videoita Asunnottomien yön toimijoilta ja yhteistyökumppaneilta

 16:00-18:00 Kansallismuseon Kolmannessa kerroksessa on Minä olen mieltä! -työpaja, jossa voi askarrella oman mielenosoituskyltin tärkeiden asioiden puolesta. Kolmannessa kerroksessa on myös nähtävillä Asunnottomien yön livestriimi.

Yleisö voi osallistua Asunnottomien yö -tapahtumaan eri puolilla Suomea sytyttämällä Asunnottomien yön tulet kotonaan kynttilän, led-tuikun, parvekelyhdyn tai vaikkapa ulkotulen muodossa 17.10.2020 klo 19 ja osoittaa näin tukeaan asunnottomuutta kokeville.

Kansallismuseossa järjestettävän striimaustapahtuman lisäksi Asunnottomien yön toimijat järjestävät asunnottomuutta kokeville asumis- ja velkaneuvontaa, ruokailua, vaatejakoa, hiusten leikkuuta, terveysneuvontaa ja muita palveluja eri puolille kaupunkia. Striimilähetystä on myös mahdollista seurata eri toimijoiden toimipisteissä.

 • Asunnottomien yön etkot perjantaina 16.10, klo 16-20 Vaasanaukiolla
  Sosiaali- ja terveystoimi esittelee palveluitaan.
  Mukana asumisneuvojia ja asumisen tuen työntekijöitä. Rediksen sisätilassa mahdollisuus käydä myös henkilökohtaisia keskusteluja.
  Mukana mm. Etelän aikuissosiaalityö, asumisneuvonta, asumisen tuki, suunterveydenhoito, maahanmuuttajapalvelut ja päihdepalvelut, Redis
 • Vva ry:n Vertais- ja vapaaehtoistyön keskus Vepa avoinna 17.10. klo 12-21, Hämeentie 64
  – Asumisneuvontaa
  – Terveysneuvontaa (mm. verenpaineen ja pulssin mittausta, verensokerin mittausta, diabetesriskin arviointia, pienten haavojen hoitoa ja ihon kunnon tarkistusta, vapaata keskustelua mielenterveyden hyvinvoinnista ja päihteiden vaikutuksesta). Sairaanhoito-opiskelijat Diakonian ammattikorkeakoulusta.
  – Fattaluuta – apua virastoasioinnissa, Stop Huumeille ry
  – Hiustenleikkuuta, manikyyriä, kulmien laittoa, Minnies Salonki/ID Hair, Laurean ammattikorkeakoulun opiskelijat, T&S RipsiStudio
  – Lahjoitusvaatteiden jakoa
  – Tarjolla hedelmiä, pientä syötävää ja juotavaa
 • Tukikohta ry: ulkotapahtuma Opastin-asiakastilan edessä Itä-Pasilassa (os. Opastinsilta 8, 00520 Helsinki) klo 16-21.
  Tarjolla lämmintä keittoa ja pullakahvit. Jaossa lahjoitusvaatteita (mm. talvitakkeja, pipoja, käsineitä, sukkia) sekä hygieniatarvikkeita. Tukikohta myös jalkautuu Kurvin alueelle noin klo 18-20.
 • Sovinto, Mäkelänkatu 56 B (sisäpihalla) 17.10 klo 16-20.
  Jaossa lämmintä keittoa sekä sämpylää! Tämän lisäksi toimintamme esittelyä.
  (Keittoa ja sämpylää tarjolla niin pitkään kun sitä riittää)
 • Asunnottomien yön tapahtuma Diakonissalaitoksen pihassa klo 16-21.00, Alppikatu 2
  Tapahtumassa jaetaan talvitakkeja, sekä ruokaa.
 • Asunnottomien yö Siltamäen Frisbeegolfradalla klo 19.00
  Pro Aurora Frisbegolf Ry järjestää koko perheelle fribaamista hämärässä, opastusta lajissa.
  Tapahtuma on päihteetön!
  Ilmoittaudu mukaan: https://discgolfmetrix.com/1483905tai viestillä numeroon 0468444293.
 • Asunnottomien yön Valokarnevaali Harjutorin puistikossa 17.10 klo 19-21.
  Kodittomuusteemainen ulkotaideteos, sekä perinteisen soihtukulkueen sijaan valoa, kylttejä ja soihtuja puistikossa.
  Tarjoilemme ruokaa 100 ensimmäiselle, mutta koronasyistä ruoka tarjoillaan kylmänä yksittäispakattuna.
  Valosirkus Spektri esiintyy klo 20.00.
 • Myllypuron kirkolla Asunnottomien yönä 17.-18.10 ulkotapahtuma.
  Klo 17 alkaen mm. grillausta, vaatejakoa, sekä palveluohjausta.
  Klo 19 ulkotulien sytytys ja hartaushetki. Yöpyminen ja aamupala tarjolla kirkolla kymmenelle asunnottomalle ilmoittautumisjärjestyksessä.Ilmoittautuminen etukäteen klo 19 mennessä (050-3478582/ 050-3479515) tai paikan päällä. Kirkolle olisi hyvä tulla paikalle viimeistään klo 21 mennessä.
 • Asunnottomien yötä vietetään Alppikadun korttelissa (Alppikatu 2, 00530 Helsinki) Elim-rakennuksen edessä/sisätiloissa klo 16-21. Tarkemmat tiedot täältä.
  Tarjolla Paellaa, glögiä, kahvia, hiusten leikkuuta, lahjoitusvaatteita ja ihastuttavaa seuraa!
  Paikalla myös NEA-hanke. Esittelyssä naisten asunnottomuuteen liittyvä video, valokuvanäyttely ja kangaskassien jako (hygieniatarvikkeet)

Lisätietoja:
Koordinoija, Asunnottomien yö
Tiina Aitta, Vva ry
050 407 9703
tiina.aitta(at)vvary.fi

Tiedottaja, Asunnottomien yö
Erja Morottaja, Vva ry
044 773 4700
erja.morottaja(at)vvary.fi

Yhteisömanageri, Kansallismuseo
Elisa Sarpo
Puh. 0295 33 6380
elisa.sarpo(at)kansallismuseo.fi

Museolehtori, Kansallismuseo
Sanna Valoranta-Saltikoff
Puh. 0295 33 6270
sanna.valoranta-saltikoff(at)kansallismuseo.fi

#asunnottomienyo
#omakotihurjankallis

Asunnottomien yötä vietetään 17.10. eri puolilla Suomea. Asunnottomien yö poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, jossa on mukana eri sosiaali- ja terveysalan järjestöjä ja muita toimijoita. Asunnottomien yö muistuttaa, että asunto on perusoikeus ja vaatii päättäjiä toimimaan asunnottomuuden poistamiseksi.

Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 4600 asunnotonta. Yli puolet Suomen asunnottomista oli pääkaupunkiseudulla. Nuorten, alle 25-vuotiaiden määrä oli 850 henkilöä. Asunnottomia naisia oli 1 190. Maahanmuuttajataustaisia asunnottomia oli 1 100. Vuoden 2019 lopussa Suomessa oli 264 koditonta perhettä, joissa oli 275 lasta.
Suomessa asunnottomuus ei juurikaan näy katukuvassa eikä numeroina tilastoissa. Osaltaan tämä johtuu siitä, että liki 70 % asunnottomista on niin sanottuja piiloasunnottomia eli he nukkuvat tuttavien tai sukulaisten luona. Ulkona nukkuvat asunnottomat hakeutuvat tyypillisesti piiloon katseilta esimerkiksi metsiin, rappukäytäviin, avoimiin liiketiloihin tai ensisuojiin.

 Kuvissa:
Jarkko Martikainen
Kuva: Anna Viclein

 Arthur The Marcher
Kuva: Anna Viclein

Jarkko Martikainen_promo

Arthur the Marcher_promo