Näyttelijä-koomikko-kirjailija Jenni Kokander aloittaa tänään arvokkaassa tehtävässä, kun hänestä tulee Vailla vakinaista asuntoa ry:n ensimmäinen kummi. Kummitoiminnalla Vva ry pyrkii vaikuttamaan siihen, että jokaisen asunnottomuutta kokevan ihmisen elämäntilanne helpottuu ja järjestön toiminta tavoittaa laajemman yleisön.

 

– Sain jouluna kännykkääni kuvan oikeasta joulupukista. Kuvatekstissä luki: ”joulupukki ei asu Korvatunturilla, vaan Sällikodissa Alppilassa.”  Olimme laittaneet perheeltämme pienen lahjoituksen Vva ry:lle jouluksi. Meillä on ollut tapana jouluisin laittaa lahjoitus johonkin kohteeseen, joka on tuntunut ajankohtaiselta. Korona-aika on pistänyt miettimään kodin merkitystä ja siksi joululahjan antaminen Vva:lle tuntui tärkeältä. Koti on muutakin kuin suoja myrskyiltä, se on ihmisoikeusasia, Vailla vakinaista asuntoa ry:n ensimmäinen kummi Jenni Kokander kertoo. 

– Kun katsoin kuvia Sällikodin joulusta ja valkopartaisesta Eskosta, joka hymyili silmät vilkkuen, ajattelin että haluaisin kaikkien näkevän hänet. Asunnottomuus on valtava rakenteellinen ongelma, jota ei ratkaista ilman, että näemme ihmiset, joita se koskettaa, Kokander sanoo.  

Kummi osoittaa tukensa Vva ry:n työlle asunnottomuuden ennaltaehkäisemiseksi ja poistamiseksi sekä vaikuttaa omalta osaltaan siihen, että asunnottomuutta kokevien ihmisten tilanne helpottuu.

Julkisuuden henkilö voi tuoda ihmisen perusoikeuksia loukkaavan yhteiskunnallisen ongelman näkyville ja laajempaan keskusteluun.

Toivomme, että saisimme joka vuosi Vailla vakinaista asuntoa ry:lle kummin, joka on julkisuudesta tuttu henkilö. Toivomme hänen levittävän sanaa Vva ry:n asunnottomuustyöstä ja osallistuvan itselleen sopivalla tavalla järjestömme toimintaan. Se voi olla esiintymistä tapahtumissamme, vapaaehtoistyötä matalan kynnyksen palveluissamme, puhumista asunnottomuutta kokevien ihmisten oikeuksien puolesta tai yhteiskunnan, päättäjien ja viranomaisten haastamista ottaa vastuuta asunnottomuuden poistamisesta, Vva ry:n toiminnanjohtaja Sanna Tiivola kertoo ajatuksesta kummitoiminnan taustalla.

Kummi voi tehdä vuodestaan oppimismatkan myös itselleen. Hän saa ajankohtaista tietoa asunnottomuudesta Suomessa, pääsee tutustumaan Vva ry:llä tehtävään asunnottomuustyöhön ja tapaamaan asunnottomuutta kokevia ihmisiä.

Meistä jokainen on kohdannut asunnottomuutta kokevan ihmisen. Vva ry:n kummina ajattelin kerrankin pysähtyä ja nähdä nämä ihmiset oikeasti, Jenni Kokander sanoo.  

– Uskon, että ihminen tulee näkyväksi toisen ihmisen kautta. Kun katsomme toisiamme, voimme tehdä tärkeitä huomioita itsestämme ja yhteiskunnasta.

Asunnottomuus on valtava rakenteellinen ongelma, jonka olemassaoloa ei uskalleta nähdä. Ihmiset, jotka kokevat asunnottomuutta ovat monille näkymättömiä. On helpompaa ajatella, että he ovat joukko ihmisiä, jotka ovat itse valinneet jäädä ulkopuolelle kuin hyväksyä, että he ovat pudonneet yhteiskunnan turvaverkon läpi, Kokander summaa.

Lisätietoja:

Sanna Tiivola, toiminnanjohtaja
s-posti: sanna.tiivola (at)vvary.fi
puh. 050 407 9702

Erja Morottaja, viestintäpäällikkö
s-posti: erja.morottaja(at)vvary.fi
puh. 044 773 4700

Vailla vakinaista asuntoa ry asunnottomien itsensä vuonna 1986 perustama voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton. Vva ry toimii ainoana asunnottomien edunvalvojajärjestönä Suomessa. Vva ry:n kaiken toiminnan tavoitteena on, että jokaiselle asunnottomuutta kokevalle ihmiselle löytyy hänen tarpeisiinsa vastaava asumisratkaisu.