Tänä syksynä Asunnottomien yön teemana on asunnottomuutta kokeneet ja kokevat naiset ja heihin liittyvät erityisyystarpeet. Tarkoituksena on nostaa naiset varjoista näkyviksi ja tuoda esille se voima, mikä heissä on hankalasta elämäntilanteesta huolimatta.

– Asunnottomista 80% on miehiä, mutta tänä vuonna naisteeman kautta pureudutaan piiloasunnottomuuteen, pelon, väkivallan ja hyväksikäytön jatkuvaan uhkaan, häpeään ja stigmoihin, jotka toki koskevat muitakin asunnottomuutta kokevia, mutta korostuvat naisilla. Naiset saattavat usein esimerkiksi sietää huonoa kohtelua parisuhteissa, jotta eivät joutuisi kadulle – varsinkin, jos heillä on lapsi tai lapsia, Vva ry:n toiminnnanjohtaja Sanna Tiivola avaa Varjojen naiset -teeman taustoja.

– Asunnottomuus ei katso sukupuolta, ikää tai etnistä taustaa. Vastakkainasettelujen sijaan tärkeintä on keskittyä ratkaisuihin eli vastuulliseen asuntopolitiikkaan, painottaa Tiivola.

Tänä vuonna saimme asunnottomuustilastoja julkaisevalta ARA:lta ensimmäistä kertaa tarkennettua tilastotietoa naisten ja perheiden asunnottomuudesta. Suomessa oli vuonna 2018 yli 1200 yksinelävää asunnotonta naista. Lisäksi asunnottomia perheitä oli 159 ja pariskuntia 105, joissa yhteensä 600 ihmistä.

Asunnottomien yö järjestetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10. Helsingissä järjestettävä päätapahtuma on tänä vuonna Sörnäisissä klo 16:00-22:00. Ohjelmassa on katufestarihenkisesti musiikkia, stand upia, puheenvuoroja ja eri toimijat esittäytyvät teltoillaan. Järjestötoimijat tarjoavat myös saunomismahdollisuuden ja palveluja hiustenleikkuusta katuruokailuun ja vaatejakoon. Tapahtumat levittäytyvät Vaasanaukiolta Vaasankadulle, Kinaporinkadulle ja Kinaporin puistikkoon.

Asunnottomien yötä on vietetty vuodesta 2002 lähtien. Vva ry:n koordinoiman Asunnottomien yön taustalla on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisliike, joka tukee jokaisen oikeutta omaan kotiin eli vakinaiseen asuntoon. Helsingin lisäksi tapahtumia järjestetään useilla paikkakunnilla, mm. Espoossa, Vantaalla, Järvenpäässä, Turussa, Savonlinnassa, Laitilassa, Raisiossa, Kajaanissa, Varkaudessa ja Raahessa.

Lisätietoja:
Toiminnanjohtaja Sanna Tiivola
Puh. 050 407 9702
sanna.tiivola(at)vvary.fi

Tiedottaja Erja Morottaja
Puh. 044 773 4700
erja.morottaja(at)vvary.fi

Vailla vakinaista asuntoa ry (Vva ry) on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton kansalaisjärjestö, joka toimii asunnottomien edunvalvojana ja edistää asunnottomuutta vähentävää politiikkaa.