Vailla vakinaista asuntoa ry:n uudet asunnottomille suunnatut esitteet opastavat asunnonhaussa ja asumisen järjestämisessä asunnottomana. Esitteet on suunnattu asunnottomille ja heitä kohtaaville tahoille valtakunnallisesti.

Vailla vakinaista asuntoa ry:n uudet asunnottomille suunnatut esitteet opastavat asunnonhaussa ja asumisen järjestämisessä asunnottomana. Jos jäät asunnottomaksi -esite neuvoo, mitkä asiat kannattaa yrittää järjestää, jotta asunnottomuus ei pitkity ja asunto järjestyy.

”Asunnottomaksi jäänyt ei esimerkiksi välttämättä tiedä, että poste restante -osoite viestii asunnottomuuden olevan vakavampaa kuin postin ohjaaminen kaverille. Joskus henkilö on voinut roikkua asunnottomana – kiertää sohvalta toiselle ja joutua välillä kadullekin – kuukausia, mutta viranomaisten silmiin hänellä näyttää olevan asunto, kun posti on ohjattu tutun osoitteeseen,” sanoo Vailla vakinaista asuntoa ry:n asumisneuvoja Ulla Pyyvaara.

Kun haet asuntoa -esite antaa ohjeita asunnonhakuun. Lisäksi esitteessä on listattu asioita, jotka lisäävät hakemuksen kiireellisyyttä yleishyödyllisessä asumisessa. Esitteestä on pyritty tekemään mahdollisimman selkokielinen niin, että esimerkiksi nuori tai maahanmuuttaja, joka hakee ensimmäistä kertaa itsenäisesti asuntoa Suomesta ymmärtää, mitä tehdä.

Esitteiden kohderyhmänä ovat paitsi asunnottomat myös heitä työssään kohtaavat ammattilaiset.

”Vva ry on valtakunnallinen järjestö, vaikka palvelumme sijaitsevat Helsingissä. Esitteitä pyritään levittämään ympäri maata ja toivomme, että ne auttavat asunnottomia ja heitä kohtaavia ammattilaisia työssään. Olemme saaneet hyvää palautetta esitteistä tahoilta, jotka auttavat ihmisiä ensisijaisesti muiden haasteiden kanssa, mutta joiden asiakkaiden tilanteeseen saattaa liittyä myös asunnottomuus,” kertoo Vva ry:n maahanmuuttoasioiden asiantuntija Heini Puurunen.

Esitteiden ei ole tarkoitus korvata kasvokkaista neuvontaa vaan levittää tietoa siitä, mitkä asiat kannattaa huomioida ja hoitaa, jotta asunto järjestyy. Esitteet ovat tällä hetkellä ladattavissa yhdistyksen nettisivuilla. Painetut versiot esitteistä valmistuvat tuota pikaa ja niitä voi tilata toimistoltamme (toimisto@vvary.fi).