MEDIALLE

Teetkö juttua asunnottomuudesta? Etsitkö asunnottomuutta kokenutta haastateltavaa? Annamme asiantuntijalausuntoja ja autamme kykymme mukaan löytämään asunnottomuutta kokeneita haastateltavia.

Lue ensin tämä:

Asunnottomuus on hajottava kokemus. Kriisin keskellä ihmisellä ei välttämättä ole kykyä harkita, haluaako kertoa julkisesti elämästään, miten yksityiskohtaisesti ja mitä seurauksia tällä voi olla. Siksi suosittelemme valitsemaan juttuun jo asunnon saaneen henkilön.

Kun käytät asunnottoman tai jonkun muun yhteiskunnan marginaalissa olevan ihmisen tarinaa jutussasi, juttusi ei saisi koskaan edesauttaa kyseisen henkilön tai ryhmän aseman heikkenemistä tai vahvistaa ryhmään liittyviä negatiivisia stereotypioita. Ihmisillä, joista kirjoitat ei ole valtaa tai mahdollisuuksia korjata kertomustasi tai esittää toista näkökulmaa julkisuudessa. Siitä huolimatta se, miten heistä puhutaan vaikuttaa suoraan siihen, miten heidät julkisessa tilassa ja palveluissa kohdataan ja millaisilla poliittisilla ratkaisuilla katsotaan mahdolliseksi vaikuttaa heidän tilanteeseensa.

Peräänkuulutamme vastuullisuutta. Yksilötarinat vetoavat yleisöön ja niiden valossa asunnottomuus saattaa näyttäytyä ennen kaikkea yksilön asiana ja syynä. Todellisuudessa asunnottomuuden taustalla vaikuttavat yhteiskunnalliset rakenteet: korkeat vuokrat, köyhyys ja eriarvoisuus. Asunnottomuuden juuri voi olla ylisukupolvisessa köyhyydessä ja jo lapsuuden kodissa alkaneissa ongelmissa. Vastuullinen journalismi asettaa tarinan kontekstiinsa ja tekee näkyväksi rakenteet, syyt ja seuraukset yksilötarinan taustalla.

Asunnoton on oman tilanteensa paras asiantuntija. Asiantuntijoiden lisäksi myös asunnottomuutta kokeneilta haastateltavilta on syytä kysyä ratkaisuehdotuksia ja arvioita. Mieti myös kuvavalintoja: esitä asunnottomuutta kokenut mieluummin toimijana kuin uhrina.

Toivomme, että tutustut julkaisuun Toimittaja sinua tarvitaan muutoksessa! Opas asunnottomuudesta viestimiseen. Myös EAPN-FIN -verkoston Kunnioittavasti köyhyydestä -ohjeet ovat helposti sovellettavissa asunnottomuusaiheiseen journalismiin.

Kunnioittavasti köyhyydestä -ohjeet

Haastattelupyynnöt ja -tiedustelut voi osoittaa joko viestintävastaavalle: Erja Morottaja, puh. 044 773 4700, erja.morottaja(at)vvary.fi
tai toiminnanjohtajalle: Sanna Tiivola, puh. 050 407 9702, sanna.tiivola(at)vvary.fi

Logoja ja kuvia

Voit ladata Vva ry:n logon ja kuvia käyttöön.

Kuvassa Vva ry:n valkoinen logo transparent-pohjalla.

Logoja ja kuvia

Voit ladata Vva ry:n logon ja kuvia käyttöön.

Vva ry:n Vertais- ja vapaaehtoistoiminnankeskus Vepan ohjaaja Silja kävijän kanssa.

Kuva: MIra-Veera Auer/Soste ry

Vva ry:n yökeskus Kalkkers.

Kuva: Camilla Hanhirova

Kuva: Camilla Hanhirova.